Annons

Fler elever väljer skola utanför kommunen

Nu har höstens antagningsbesked kommit: 53 elever i grundskolan väljer att gå i skola på annan plats än i Lessebo kommun.
– Det befäster tyvärr den negativa trend vi sett de senaste åren, säger utbildningschefen Carl-Axel Hallberg.
Lessebo • Publicerad 18 augusti 2010

Lessebo kommun har länge haft problem med att fler och fler barn vill gå i skola utanför kommunen.

Och årets antagning visar på en fortsatt negativ trend.

Annons

I höst är det 53 barn i Lessebo kommun som kommer att gå i skola utanför kommunen. Det är en nettoökning på elva elever jämfört med förra läsåret.

– Det är naturligtvis inget bra att trenden fortsätter ytterligare, säger Carl-Axel Hallberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Kommunen får betala för varje skolelev som bor i kommunen även om eleven går i skola utanför kommunen. Och detta oavsett om det barnet går i en kommunal skola eller en friskola, tillägger han.

Carl-Axel Hallberg ser flera möjliga förklaringar tillökningen.

– Det är ett flertal elever som sökt in till den nystartade friskolan i Växjö, Karl Oskar-skolan. Sedan har vi en del muslimska barn som valt att gå i Islamska skolan som också ligger i Växjö.

Carl-Axel Hallberg tror också att en förklaring kan vara att när familjer flyttar från till exempel Växjö till Lessebo så fortsätter föräldrarna ibland jobba i Växjö och barnen har redan börjat skolan där.

Då vill barnen gå kvar i sin gamla skola där de har sina kompisar. Det innebär i sin tur att Lessebo kommun inte får det tillskott av elever de skulle behöva.

Antalet elever, 53 stycken, motsvarar ungefär två skolklasser vilket i längden kan innebära färre lärartjänster, tror Carl-Axel Hallberg.

– Våra skolor är bra i dag, även om vi har en del problem. Men vi måste bli ännu bättre. Vi måste behålla eleverna och garantera dem en god och kvalitativ utbildning så att de väljer att gå i skola i vår kommun, säger han.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons