Annons

Fönsterglasets historia i bok

Föreningen Glas i Hovmantorp sammanställer just nu en bok. En studiecirkel publicerar sin forskning kring planglas och dess tillverkning i Glasriket.
Lessebo • Publicerad 13 augusti 2010
Björn Zethraeus Bokens framsida är ett fotografi av kyrkfönster i Granhult kyrka.Foto: 

Under hösten 2009 startade studiecirkeln sitt arbete. Då började man med att studera fönsterglastillverkning på bruken i Glasriket. I skriften beskrivs tillverkningen av spegelglas, de gamla hantverksteknikerna och floatglasmetoden. Boken blir en resa i planglasets historia.

- Vi planerar att öppna utställningen på temat "Planglas" under oktober i Hovmantorps Folkets Hus. Då ska vi även ha boken tryckt och färdig, säger Björn Zethraeus från Glas i Hovmantorp.

Annons

Föreningen hoppas på att trycka boken i 400 exemplar och försöker därför få bidrag till tryckning. Anledningen till att de blev just planglas är att det inte finns någon samlad dokumentation från tidigare.

- Det här är egentligen första gången som någon alls har gjort en sådan här sammanställning. Dessutom har planglasindustrin betytt väldigt mycket, i första hand ekonomiskt men också tekniskt, i den här regionen, men faktiskt också i andra delar av landet, säger Björn Zethraeus.

Planglastillverkningen nämns inte ens i turistbroschyrerna runt om i glasriket. Orrefors startade till exempel som i huvudsak ett fönsterglasbruk och Kosta var under en stor del av sin tid ekonomiskt beroende av fönsterglastillverkningen.

- Fönsterrutor tillverkade på Kosta sitter bland annat i Kungliga Slottet i Stockholm. Men det är det inte många som vet om, säger Björn Zethraeus.

Jonna Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons