Annons

Förvirrad man strandsatt på Stockholmcentral

En man med missbruksproblem och demens fick tillbringa en hel natt på Centralstationen i Stockholm för att han inte klarade att byta tåg.
Det skedde sedan Lessebo kommun hade avbrutit hans tvångsvård efter en dryg vecka.
Lessebo • Publicerad 15 augusti 2014

– Han sattes i onsdags på tåget med en biljett till Lessebo, hittade inte rätt spår i Stockholm och blev kvar, utan pengar och mat. Får det gå till hur som helst? undrar föräldrarna.

Både de och landstinget, som kom med en skrivelse i mitten av juni, har legat på socialtjänsten i Lessebo om mannens behov av tvångsvård. De stödde sig på lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Annons

Socialnämnden beslutade 31 juli att omedelbart omhänderta mannen och förvaltningsdomstolen hade inget att invända. Beslutet grundades på att mannen undvek kontakt med kommun- och landstingspersonal, inte tog sin medicin, inte åt levererad mat, inte kom på drogtester och uppenbarligen levde i svår misär.

Mannen fördes mot sin vilja till ett LVM-hem i Mälardalen. Men beslutet gällde bara sju dagar. Under tiden skulle socialnämnden höra av sig till förvaltningsdomstolen. Det skedde flera dagar för sent, efter en påminnelse, och beskedet var då att nämnden inte ville ha en förlängning av tvångsvården.

Hur kan nämnden komma till så olika beslut inom 14 dagar? Har mannens hälsa förbättrats så snabbt?

– Jag kan inte alls kommentera detta, säger socialnämndens ordförande Lars Altgård (S).

Han stöder sig på utlåtanden från tjänstemän, som inte heller uttalar sig om enskilda fall.

Men hjälpsamt folk i Stockholm såg i går förmiddag till att den snabbt utskrivne mannen kom på rätt tåg. Vid tretiden var han tillbaka i kommunen och fick skjuts till bostaden av sin mor.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons