Annons

Gifter lurar i marken under Laio

Malmens Metallfabrik fanns på nuvarande Laiotomten till runt 1970.
Kvar i marken finns stora mängder klorerade lösningsmedel, som utgör en miljörisk.
Lessebo • Publicerad 8 oktober 2010
Mest förorenad är marken nära Laios sydöstra hörn. Där bedrevs förr avfettning med trikloretylen, måleri och annan ytbehandling.
Mest förorenad är marken nära Laios sydöstra hörn. Där bedrevs förr avfettning med trikloretylen, måleri och annan ytbehandling.Foto: Anders Karlsson

Laiofastigheten är till salu för 1,6 miljoner. Men 1,5 år efter företagets nedläggning står lokalerna tomma.

Under tiden har länsstyrelsen börjat undersöka föroreningar som troligen skedde innan både Laio Metalls och Hovmaportens tid. Från 1937 till runt 1970 drevs AB Malmens Metallfabrik på området som omges av villor, järnvägen och ett skogsparti. Där mynnar Ekebäcken, som går i kulvert under fabrikstomten, och ringlar vidare mot sjön Rottnen.

Annons

Tidigare prov av sediment i bäcken hade visat på förhöjda halter av koppar, nickel och zink. Men en miljöteknisk undersökning i somras gav beskare besked. Det gäller speciellt området utanför en vinkel mot sydost på fabriksbyggnaden. Där upptäcktes mycket höga halter av klorerade kolväten samt förhöjda halter av cyanid, koppar, nickel och bly.

Innanför vinkeln hade Malmens förr en byggnad för avfettning med trikloretylen, måleri och annan ytbehandling. Den revs och överbyggdes av nuvarande fabrik. I den låga utbyggnad, som finns kvar på östsidan, bedrevs lackering under många år fram till 1990-talet, och på ytterligare två punkter söder och öster om fabriken uppmättes nämnda föroreningar.

Fördelningen av ansvaret blir en senare, men intressant fråga. En huvudstudie, som nu sker på Udden i Hovmantorp, kan kosta en miljon, och kanske får staten ta hela smällen.

Konsulten Structor Miljö i Göteborg betecknar föroreningsnivån i mark som mycket allvarlig, placerar fastigheten i riskklass 1 och föreslår fler undersökningar. De skulle bland annat visa om klorerade lösningsmedel sprids med grundvattnet mot bostäder och brunnar.

– Vi ska göra en del kompletterande provtagningar under hösten, säger Ingrid Simonsson på länsstyrelsen.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons