Annons

God affär kan ge många nya jobb

Sweden Recycling har sålt dentalbiten av företaget till en världskoncern.
- Men all verksamhet blir kvar i Hovmantorp, säger vd Per Christoffersson.
Lessebo • Publicerad 11 augusti 2010
Per Christoffersson, vd på Sweden Recycling.
Per Christoffersson, vd på Sweden Recycling.Foto: 

Sweden Recycling grundades 1982 med amalgamavskiljaren som bärande produkt. Den finns på tandkliniker i bland annat Sverige, Norge och Danmark. Avskiljarna byts ut en gång om året, töms, rengörs och körs ut till klinikerna igen samtidigt som kvicksilver och andra metaller återvinns för återanvändning.

- Det är den tekniken köparna vill komma åt och de har helt andra möjligheter än vi att komma ut med produkterna på marknaden, säger Per Christoffersson.

Annons

Sweden Recycling sysselsätter 45 personer, varav mer än hälften arbetar med återvinning av lampor och lysrör. Köparkoncernen Rentokil Initial har 60000 anställda som arbetar med medicinsk sanitet över hela världen. Bolaget köpte härom året en dentalkonkurrent till Sweden Recycling i Tyskland.

- Då var det naturligt för dem att gå vidare till oss. Det slutade med en affär som ger företaget finansiell trygghet och innebär att vi kan lägga all kraft på att utveckla återvinningsverksamheten, säger Per Christoffersson.

Sweden Recycling tar hand om tre miljoner kilo lampor och lysrör per år. Allt återvinns och kvicksilvret fra?n lysro?ren och låg- energilamporna återanvänds i nya lampor och lysro?r.

Företaget har tittat på återvinning av fler produkter, till exempel platteveapparater, och har fört förhandlingar med El-kretsen. Det gick bra.

- Vi får ta hand om 30 procent av Sveriges teveapparater och kommer att behöva mer yta. Jag tittar på vad som är bäst ur flera synvinklar.

Inom synhåll ligger den kommunägda sågverksfastigheten med en del lediga lokaler och en vidsträckt tomt med 10 000 kvadratmeter asfalterad yta.

Inne på Sweden Recycling får 20 av de anställda ny arbetsgivare genom försäljningen av SR Dental till Initial Sverige. De övriga arbetar vidare inom återvinningsdelen på företaget.

Per Christoffersson räknar med att affärsuppgörelsen kommer att ge rejäla sysselsättningseffekter för båda enheterna i Hovmantorp.

- Och när någon enhet behöver nyanställa har personal i den andra enheten förtur till jobb under det första året.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons