Annons

Han kämpar för Skruvs butik

Sju månader har gått sedan Matöppet fick ny ägare efter konkurs. –  Det rullar på. Men än är inte satsningen i hamn, säger Per-Olof Håkansson.
Lessebo • Publicerad 17 december 2010
Lilly Jonsson har fem minuters promenad till butiken.
Lilly Jonsson har fem minuters promenad till butiken.Foto: Anders Karlsson
Per-Olof Håkansson gläds åt att Matöppet fått ett allt större gensvar från kundkretsen och har laddat upp för julen.
Per-Olof Håkansson gläds åt att Matöppet fått ett allt större gensvar från kundkretsen och har laddat upp för julen.Foto: Anders Karlsson

På valborgsmässoafton möttes kunderna av en låst dörr. Ägaren hade bestämt sig för att avveckla Skruvs enda livsmedelsbutik. Men bara en dryg vecka senare tog Per-Olof Håkansson, Älmeboda, över både butik och personal. Han hade redan två Matöppetbutiker och kunde som gammal kund hos Bergendals snabbt få fram varor.

– Sedan dess har fokus legat på att få allt att fungera i Skruv och jag har underbara anställda, säger Per-Olof Håkansson.

Annons

I nästa ögonblick får han hjälpa en kund att välja julskinka.

Lilly Jonsson har fem minuters gångväg till Matöppet, men tog sparken i går.

– Att butiken öppnade igen var det bästa man kunde tänka sig, säger hon med köttfärspaket i famnen.

Det är ordning och reda i butiken. Hyllorna är väl frontade. Matöppet är åter ombud för Apoteket, Svenska Spel och Bussgods.

– Men Posten anser att Skruvborna ska åka bil till Lessebo för att hämta sina paket eller hålla sig hemma när lantbrevbäraren kommer. Och Schenkers kör inte heller hit längre, säger Per-Olof Håkansson.

Arla införde höga avgifter och ville inte leverera varje dag. Då bytte Matöppet till Skånemejerier och försäljningen har utvecklats bra sedan butiken fick sin omstart. Men den har en bit kvar till toppnoteringen på 9,5 miljoner för 3–4 år sedan.

– Och vi har inte kommit till skott med Lessebohus när det gäller hyran. Det är oklart vad anslutningen av fjärrvärme kommer att kosta, säger Per-Olof Håkansson.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons