Annons

Hon byter ut jobbet mot andra intressen

Med dubbla känslor lämnar hon yrkeslivet efter 44 år.
– Som har varit oerhört intressant och stimulerande. Nu vill jag hinna med andra saker, säger avgående kommunchef Inga-Britt Andersson.
Lessebo • Publicerad 12 juli 2012
I morgon fredag är Inga-Britt Anderssons sista arbetsdag som kommunchef. Foto: Sif Erlandsson
I morgon fredag är Inga-Britt Anderssons sista arbetsdag som kommunchef. Foto: Sif ErlandssonFoto: 

Två dagar till finns hon på kommunkontoret i Lessebo, i samma rum som hon tog över den 1 februari 2007. Då hade Inga-Britt Andersson närmare 40 års arbetserfarenhet från, i tur och ordning, resebyrå, Linjeflyg och Posten med sig i bagaget.

– Nu fick jag kröna yrkeslivet med att jobba i den offentliga sektorn. Det kändes spännande!

Annons

Under åren på Linjeflyg respektive Posten var Inga-Britt Andersson med om att utveckla verksamheterna, som det förras förvandling från myndighet till bolag med vinstintresse.

– Inrikesflyget utvecklades också mycket under mina år på flygbolaget.

När hon tillträdde som kommunchef i Lessebo blev barndomshemmet i Nickalycke, Ljuder stadigvarande bostad, efter många års pendlande mellan Växjö och Stockholm. Intresset för samhälls- frågor djupnade samtidigt som bitarna efter hand föll på plats.

– I en liten kommun som Lessebo får man stor insikt om det mesta. Det har gett mig mycket. Som arbetsplats står väl inte kommunal verksamhet överst på ungdomarnas önskelista. Men här finns många intressanta jobb, påpekar hon.

Inga-Britt Andersson är chef även för de skilda förvaltningarna inom kommunen. Ledstjärnan i hennes ledarskap har varit:

– Att hitta det bästa hos alla. Jag har velat lyssna och ta till vara de kreativa idéer som finns. Om man inte har medarbetarna med sig går det heller inte att utveckla goda resultat.

Men i en kommun finns ju dubbelt styre, som bekant; förtroendevalda och anställda. Även om de förra har sista ordet finns ändå klara roller.

– Vadet och huret! Politikerna beslutar vad medan tjänstemännen bestämmer hur. Även här är det en fördel att jobba i en liten kommun; politiker och tjänstemän har ett nära samarbete, och jag tycker att jag känner de allra flesta förtroendevalda rätt så väl.

Vad tycker du har varit roligast som kommunchef?

– Att vi har utvecklat intranätet inom förvaltningarna liksom kommunens hemsida. Samarbetet med landstinget om familjecentralen var också rolig. Det blev ett bra projekt med små medel. När det gäller uppbyggnaden av fibernätet har vi kommit långt. Där har jag engagerat mig mycket.

Annons

Du sade vid den officiella avtackningen nyligen att du kan tänka dig kortare uppdrag framöver. Något bestämt än?

– Jag vill se först hur det blir att vara ledig på heltid! Nu ska jag ägna mig åt läsning, barnbarnen, skogen och att resa. Närmast väntar en tur med maken Inge till Irland där vi ska spela golf i slutet av augusti. Det är roligt att ha en resa att se fram emot.

Mer om Inga-Britt Andersson.

Ålder: 63 år.

Bor: Nickalycke, Ljuder socken.

Familj: Maken Inge, sonen Petter med hustrun Sara, barnbarnen Olivia, 3 år och William, en månad.

Intressen: Resor, naturen, läsning – gärna kvinnliga svenska deckarförfattare.

Framtidsplaner: ”Laga god mat, måla köksmöblerna och uthuset. Så vill jag läsa intressanta kurser för att förkovra mig!”.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons