Annons

Inga nya pengar nu

Kommunen får inga nya pengar just nu till Fiber Lessebo. Men projektet rullar på som planerat.
Lessebo • Publicerad 23 oktober 2010

-?Vi bygger i den takt som vi får bidrag. Jag ser inte att just detta påverkar vår byggnation, säger kommunchef Inga-Britt Andersson.

I oktober ansökte Lessebo kommun om ett stöd till anläggning av kanalisation, det vill säga alla de rör och kablar som grävs ner i samband med utbyggnaden av fibernätet. Den aktuella ansökan gällde sträckan Fagerhult–Lessebo.

Annons

Lessebo kommun och Lessebo Fastigheter har tillsammans hittills beviljats drygt 1,3 miljoner kronor till kanalisation. Länsstyrelsen upplyser i sitt svarsbrev att taket är 200?000 euro, eller 1,8 miljoner svenska kronor.

Samtidigt beklagar länsstyrelsen sitt nej med motiveringen att pengar saknas. Ärendet hålls dock öppet om mer medel blir tillgängliga. Med andra ord är ansökan inte avslagen.

-Utbyggnad av fiber- nätet är viktig för vår kommun och för hela landsbygden. Jag tror nog att nya statsbidrag kommer att skjutas till, säger Inga-Britt Andersson.

Finns det andra sätt att finansiera utbyggnaden?

-Vi har sökt och söker andra bidrag också. Det gäller att ha alla tentakler ute, och söka allt som går att söka. Det här är faktiskt lite av en djungel.

Just nu grävs för fibernät mellan Vida och Kallanäs. I de allra flesta fall sker samförläggning med andra aktörer som Eon och Lessebo Fjärrvärme.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons