Annons

It-projekt ska ge Bikupan ett lyft

Ett lyft och en konkurrensfördel för Bikupan.
Entusiasmen är stor inför det samarbetsprojekt med Microsoft som startar nästa termin.
-Skolan ligger nu i framkant, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Ragnar Lindberg (S).
Lessebo • Publicerad 8 december 2010
Ragnar Lindberg provar en smartboard på Bikupan. Övriga är lärare Ing-Britt Korner, Carl-Axel Hallberg, Arne Huseby, Viktoria Emvall, Jörgen Florheden och lärare Peter Johannesson.
Ragnar Lindberg provar en smartboard på Bikupan. Övriga är lärare Ing-Britt Korner, Carl-Axel Hallberg, Arne Huseby, Viktoria Emvall, Jörgen Florheden och lärare Peter Johannesson.Foto: Sif Erlandsson

Upplägget är att lärare och elever ska lära sig att utnyttja IT-tekniken på ett bättre sätt. Den ska också vara ett stöd för att öka motivationen hos eleverna samt ge variation i undervisningen.

-Det är ett pedagogiskt projekt, inte ett tekniskt, understryker projektledare Jörgen Florheden, lärare på Bikupan.

Annons

-Vi kan erbjuda nya sätt att hitta kunskap, säger Viktoria Emvall.

Det började med att Bikupans rektorer Arne Huseby och Viktoria Emvall åkte upp till Stockholm och Microsoft. Med sig tillbaka hade de tvååriga projektet Innovativa skolprogrammet, som pågått 2,5 år med skolor i hela världen.

-Vi är så stolta över att få vara med. Bikupan är den artonde skolan i Sverige, av 6 600, säger Arne Huseby.

Eleverna har redan fått information om projektet, och lockar även dem. Huseby berättar om mötet med en niondeklassare i skolkorridoren.

-Hon var mycket besviken över att hon bara hann vara med en termin, säger han.

Tvärtemot vad man kan tro är inte alla ungdomar intresserade av it-teknik. Med det nya programmet hoppas skolan råda bot på det.

- Vi hoppas skapa ett större engagemang hos dessa elever, säger utbildningschef Carl-Axel Hallberg.

Skolarbete går ju ut på att lära och på olika sätt inhämta kunskap, och det allt mer genom internet. Under hösten har Bikupan införskaffat ett antal Smartboards, som fungerar som pekbara datorskärmar på svarta tavlan. Ett mål är även att skaffa bärbara datorer till varje elev.

– Om vi ska få eleverna att stanna kvar måste Bikupan satsa, säger Ragnar Lindberg.

Varje elev som tappas till annan kommun kostar runt 80 000 kronor per läsår. Kostnaden för det Innovativa skolprogrammet är 150 000 kronor per år. Det innebär plus om bara två elever som planerat välja annan skola stannar kvar.

Annons

En skolportal, det vill säga en intern hemsida, ska skapas. Den blir tillgänglig även för föräldrarna som därmed kan blir mer aktiva i sina barns skolarbete.

Arne Huseby, Viktoria Emvall och Jörgen Florheden presenterade projektet för kommunfullmäktiges ledamöter i Hovmantorps Folkets hus i måndags kväll.

-En riktig julklapp till kommunen, konstaterade fullmäktiges ordförande Göran Borg (S).

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons