Annons

Klara brister i utbildning av kommunal vårdpersonal

Allt fler fall har skett bland patienter i kommunens vård och omsorg. Dessutom har personal inte fått årlig upp­datering i anmälningsplikt enligt Lex Sarah. Det visar en rapport från medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Lessebo • Publicerad 25 juni 2014

Nyligen presenterade medicinskt ­ansvarig sjuksköterska (MAS), Karin Svensson en rapport som visar att antalet rapporterade fall inom vård och omsorg ökat från 157 händelser under fjolårets första fyra månader, till 285 fall för samma period i år. Tre individer står för 112 av de 285 av fallrapport­erna.

– Det är inte bra men att helt förhindra fall går inte. Totalt blev det enbart åtta konsekvenser, skador, av 285 fallrapporter, säger Karin Svensson

Annons

Fallen har bland annat orsakat en underarmsfraktur, en höftfraktur, en spricka i lårbenet, en kotkom­pression, en spricka i lårben samt en spricka i korsben skriver MAS.

En avvikelserapport görs då en patient ofrivilligt byter läge, allt från att någon kasar ur en stol till ett fall.

– Vi är alerta med att ­hitta patienter som riskerar att falla, alla riskbedöms. Vi går in tidigt med förebyggande åtgärder, säger Karin Svensson.

Det finns klara brister i uppdateringen av personalens kunskaper om Lex Sarah och den skyldighet som finns att anmäla missförhållanden visar rapporten. För två år sedan utbildades all personal och arbetsgivaren är skyldig att årligen upp­datera ­medarbetarnas kunskaper. Det har inte skett. ”Flera exempel på händelser och risker nämns i samtalen där avvikelserapporter borde ha lämnats” skriver Karin Svensson.

Den som är osäker på lagstiftningen och anmälningsskyldighet kanske har svårt att skriva en avvikelserapport?

– Det är väldigt lätt att rapportera in, det finns färdiga mallar och blanketter för det. Det bör inte vara några problem, säger socialnämndens ord­förande Lars Altgård (S).

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons