Annons

Kommunen får ingen ersättning

Förvaltningsrätten i Växjö beslutar att Migrationsverket inte behöver ersätta Lessebo kommun för en förskoleplats som inte har utnyttjats.
Lessebo • Publicerad 28 juli 2012

Lessebo kommuns begäran om ersättning för en förskoleplats gällde en fyraveckorsperiod under det fjärde kvartalet 2011. Migrationsverket beslutade dock att avslå begäran eftersom platsen inte utnyttjades. Pojken var inte registrerad som asylsökande under perioden för anspråket och hade lämnat Sverige redan i slutet av augusti samma år.

Lessebo kommun yrkade dock på att ersättningen skulle beviljas eftersom Migrationsverket avanmälde förskoleplatsen först i slutet av oktober. Kommunen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och yrkade på att barn som inte ska vara kvar i verksamheten ska sägas upp och att detta gäller alla barn.

Lagen om mottagande av asylsökande säger att kommunen har rätt till ersättning för skolverksamhet för barn som är asylsökande. Men eftersom pojken lämnat Sverige vid tiden för ersättningsanspråket avslog Förvaltningsrätten kommunens överklagan.

Tomas Serholt
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons