Annons
Både kommunstyrelsens arbetsutskott och plan- och miljönämnden säger ja till en permanent höjd gräns för maxutsläpp av kvicksilver i Hovmantorp.
Men det är länsstyrelsen som fattar beslutet ut ifrån Sweden Recyclings ansökan.
Lessebo • Publicerad 7 oktober 2010

Det är bråttom att yttra sig, både för kommun och andra med synpunkter. Senast i morgon fredag ska yttrandena ha kommit in till länsstyrelsen. I tisdags beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott ge bifall till ansökan, under förutsättning att kommunstyrelsen senare säger detsamma. Plan- och miljönämnden beslutade i går att säga ja.

Sweden Recycling i Hovmantorp utvinner bland annat kvicksilver ur lampor. På grund av fel i utrustningen fick företaget 2009 och 2010 tillfälligt en förhöjd årlig maxgräns för utsläpp av kvicksilver till luft, från 60 till 600 gram. Nu vill Sweden Recycling ha en permanent övre gräns på 400 gram per år.

Annons

– Ett gränsvärde måste sättas så att vi har en rimlig marginal för driftstörningar. Vi jobbar aktivt med förbättringar av processen för att sänka utsläppet, säger Ove Pettersson, kvalitets- och miljöansvarig.

Under 2009 släpptes 578 gram kvicksilver ut i luften i Hovmantorp. År 2010 har 236 gram släppts ut till och med juni.

– Trenden går mot lägre utsläpp. Med de utsläppsnivåer vi har för närvarande underskrids gränsen på 400 gram med god marginal.

När räknar företaget med att anläggningen ska vara i bästa trim?

– Vår äldsta maskin ersätts i höst av en ny förbättrad med betydligt lägre utsläpp. Vår ambition är att fortsätta utveckla processen så vi kommer ner till ett lägre gränsvärde, säger Ove Pettersson.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet även om kommunen kan yttra sig. Miljöchef Ullabritt Rundqvist skriver dock inget förslag till yttrande.

– Det är politikerna som beslutar. Men vi har diskuterat ärendet i plan- och miljönämnden, säger hon.

Vill du kommentera nämndens beslut?

– Nej. Mina synpunkter framförde jag förra gången.

När Sweden Recycling i maj 2009 ansökte om en tillfälligt ökad gräns för kvicksilverutsläpp var Ullabritt Rundqvist kritisk.

– Jag är tveksam till detta. Det låter väldigt mycket att öka från 60 till 600 gram, sade Rundqvist den gången.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons