Annons

Lägre krav på last på järnväg

Timmerstockar på tåg behöver inte förankras på samma säkra sätt som på lastbil.
- Vi ser det som ett problem, och har påtalat det för Transportstyrelsen, säger Jörgen Borggren, chef för Trafikverkets underhållsområde Syd.
Lessebo • Publicerad 10 mars 2012

Vilket transportföretag som tappade stocken mitt i Hovmantorp kunde Jörgen Borggren i går inte svara på utan efterforskning. Detta dels på grund av att flera olika företag kör på järnvägarna, dels eftersom det är oklart när det skedde. Han hade under gårdagen heller inte fått någon rapport om incidenten.

- Det är Transportstyrelsen som ställer upp reglerna. Enligt min mening måste högre krav ställas just på säkerheten för transporter på järnväg.

Annons

Olyckor och händelser som Trafikverket får kännedom om utreds alltid. Utifrån den statistiken menar han att skärpta regler måste till. Även om mycket transporteras i kontainrar fraktas ändå en del gods öppet, bland annat timmer.

-Timmerstockar kan också förskjutas under resans gång, konstaterar Jörgen Borggren.

Om en stock då ramlar av, som i det här fallet, kan följderna bli förödande om olyckan är framme. Framför allt som tågen inte behöver sakta ner när de kör genom samhällena.

-Nej, det finns inga krav på sänkt hastighet där.

På Transportstyrelsen svarar presschef Anders Lundblad att det finns olika regler beroende på trafikslag, som båt, tåg eller flyg. För närmare detaljer hänvisade han till medarbetare som inte kunde nås under fredagen.

Green Cargo är ett stort transportföretag på väg och järnväg. Den tappade timmerstocken kom dock inte från någon av deras transporter uppger informationschef Mats Hollander.

- Olika företag har olika typer av vagnar. Vi har de mest utvecklade med högre krav på säkerhet än Transportstyrelsen ställer, som höga stolpar som går i båge över lasten, kablar och gavlar, säger han.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons