Annons

Lampkrosslagret ligger kvar i Lessebo

Nordic Recycling körde 900 kubikmeter lamprester till gamla sågen i Lessebo.
Avfallet skulle sorteras på 100 timmar, men ligger kvar efter två månader.
Lessebo • Publicerad 21 december 2010
När trummelsikten körs i?gång kommer flisor av lampglas att falla ned i containrar. Kvar att separera i nästa led blir plast och metall. Men det blir inte förrän till våren.
När trummelsikten körs i?gång kommer flisor av lampglas att falla ned i containrar. Kvar att separera i nästa led blir plast och metall. Men det blir inte förrän till våren.Foto: Anders Karlsson

– Direkt efter inspektionen skickade jag in papper till miljökontoret och ringde tre gånger för att begära snabb handläggning så att inte frosten skulle bita sig fast i lampresterna. Nu får vi vänta till våren, säger Per Christoffersson, vd för Nordic Recycling.

Det innebär att parterna har gott om tid att bena upp problematiken. Den började med att Hovmantorpsföretaget provade separering av lampkross på annan plats och inte var nöjt med resultat och kostnad.

Annons

I stället utvecklade Nordic Recycling egen utrustning. Under tiden lät man Lessebo Åkericentral köra blandningen av glas, plast och metall till gamla sågen. Avfallet klassas inte som miljöfarligt, eftersom kvicksilverhalten håller sig under 5 mg/kg. Men lagringen skulle ändå ha anmälts sex veckor i förväg till miljökontoret.

Platsen är dessutom inte den bästa. Lampkrosset med kvicksilverrester ligger under bar himmel och på grusat underlag.

– Med tanke på regn hade lagring på hård yta under tak varit bättre, säger miljöinspektör Besima Grgic.

Nu kommer hon att ställa bullervillkor och kräva kvicksilveranalys av marken vid sorteringsverket när separeringen är klar. Men beslutet är inte taget.

– Jag väntar på ett yttrande från Per-Anders Olsson på länsstyrelsen.

Denne blir förvånad.

– Vi kan ge råd muntligt, men yttrar aldrig oss till kommuner eftersom vi som myndighet måste handlägga ett eventuellt överklagande av kommunens beslut.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons