Annons

”Långtidsarbetslösheten kommer att öka”

Arbetsförmedlingen nyrekryterar för att stävja arbetslösheten i spåren av coronakrisen.
Satsningen riktas främst till de som nyligen förlorat jobbet.
Lessebo tillhör rikets mest långtidsarbetslösa kommuner och kan räkna med en ökning, säger Arbetsförmedlingens enhetschef i Kronoberg.
Lessebo/Kronoberg • Publicerad 19 juli 2020
Constanze Liljegren, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Kronoberg.
Constanze Liljegren, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Kronoberg.Foto: Marie Fransson

I början av förra året stängdes Arbetsförmedlingens kontor på flera håll, så även i Lessebo. Men nu är det öppet igen - åtminstone till en viss mån.

– Vi har delvis våra gamla lokaler kvar, vi har inte hunnit säga upp alla. Vi har möjlighet att ta emot besök i Lessebo, säger Constanze Liljegren, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Kronoberg.

Annons

Men det är inget bemannat kontor det handlar om, det handlar om att Arbetsförmedlingen i vissa fall kan erbjuda bokade möten på plats i kommunen. Möjligheten för att ta emot bokade besök gäller i stort sett alla länets kommuner, enda undantaget är Tingsryds kommun.

Nyligen meddelade Arbetsförmedlingen att de kommer att nyanställa personer för att tackla den ekonomiska kris som följer i spåren av coronapandemin. Ett 100-tal personer kommer att anställas i region syd, som består av Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Cirka 20-talet nyanställningar hamnar i Växjö.

Hur kommer det påverka insatserna till de mindre kommunerna runtomkring Växjö?

– De hundra personer som anställs till region syd kommer att arbeta för hela regionen, detsamma gäller de som anställs i Växjö. Alla kommuner i hela region syd ta del av det.

– Vi gör den här satsningen för att vi måste möta den här ökande arbetslösheten. Det är delvis för att frigöra tid hos våra handläggare så att de kan få mer tid till fördjupande samtal. Så klart kommer även Lessebos invånare att ta del av den satsningen.

På grund av osäkerheterna gällande Arbetsförmedlingens budget 2021 gäller de här nyanställningarna som längst till och med juli nästa år. Fokus på nysatsningarna kommer att rikta sig till dem som nyligen blivit av med jobbet på grund av coronakrisen.

– Vi försöker verkligen ge så snabb hjälp som möjligt till de som skriver in sig nu.

Lessebo tillhör toppen i landet när det gäller långtidsarbetslösa. När Smålandsposten i mars intervjuade Lessebos arbetsmarknadschef Ann-Sofie Flink hade 66 procent av kommunens arbetslösa varit utan arbete i 12 månader eller längre.

Enligt Liljegren är en ökning att vänta.

– När arbetsmarknaden kommer i gång igen efter krisen, då kommer arbetsgivarna att eftersöka aktuella kunskaper. Då blir det framförallt de som nyligen blivit arbetslösa som kommer att bemöta arbetsmarknaden på bästa sätt. Det måste man tyvärr räkna med att långtidsarbetslösheten kommer att öka, säger Constanze Liljegren och tillägger:

– Å ena sidan koncentrerar vi oss på dem som nyligen blivit inskrivna hos oss, men vi slutar inte arbeta för dem som är långtidsarbetslösa. Men då handlar det om mer långsiktiga åtgärder.

Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons