Annons

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot överförmyndaren

Överförmyndaren i Lessebo kommun får allvarlig kritik i länsstyrelsens inspektionsrapport. Kritiken riktas mot hanteringen av ett dement pars ärenden – där den gode mannen förde över miljonbelopp till sina privata konton.
Lessebo • Publicerad 28 juni 2014
Länsstyrelsen i Skåne riktar skarp kritik mot Lessebo kommuns överförmyndarverk­samhet. arkivfoto
Länsstyrelsen i Skåne riktar skarp kritik mot Lessebo kommuns överförmyndarverk­samhet. arkivfotoFoto: 
Foto: 

”Länsstyrelsen anser sammanfattningsvis att överförmyndarens handläggning brustit såvitt avser granskande av förteckningar, överförmyndarspärr, årsräkningar samt fastighetsförsäljning”, står det i rapporten från länsstyrelsen i Skåne som har tillsynen över överförmyndarnas verksamhet i hela Kronobergs län.

Länsstyrelsen tillägger att överförmyndaren inte kan undgå allvarlig kritik­ för brister i handläggningen av parets ärenden.

Annons

I mars inledde Smålandsposten publiceringen av en rad artiklar om en god man i Lessebo kommun som fört över miljonbelopp från ett dement pars konton till sina privata konton. Kontoutdragen visar att överföringarna pågick under flera år och den gode mannens årsredovisningar godtogs undantagslöst.

En tid efter att uppgifterna publicerats lämnade Mats Högberg tjänsten som överförmyndare liksom sina övriga politiska uppdrag för socialdemokraterna.

Länsstyrelsens granskning av årsräkningarna som lämnats för det dementa paret visar på allvarliga brister. I en av årsräkningarna är exempelvis summan av inkomster plus ingående för­mögenhet felaktigt summerad – fel som inte noterats av överförmyndaren.

”Bankmedel har god man angett felaktigt, utan att överförmyndaren gjort någon notering om detta”, påpekas i en annan årsräkning.

I 2010 års årsräkning som lämnades i februari 2011 gällande kvinnans tillgångar har det inte angetts om den är granskad med eller utan anmärkning.

”Efter varje post finns en avbockning som att den stämts av mot en verifikation. Summan behållning från föregående årsräkning stämmer inte utan summan som anges stämmer överens med ingående summa 2009”, skriver länsstyrelsen, och tillägger:

”Överförmyndaren har bockat av ingångssumman som om han kontrollerat, men måste i så fall ha använt fel årsräkning att stämma av mot. Även ränteinkomst stämmer inte överens med verkligt värde i årsbeskedet”.

Länsstyrelsen anser dock att ”bristen gällande de banktillgångar huvudmännen hade, utöver tillgångar som upptagits på förteckningarna, och som handlingar i ärendet visar att gode man övertagit förvaltningen av inte kan lastas överförmyndaren”.

Anledningen är att det vid överförmyndarens granskningar inte fanns uppgifter som talade för att det dementa paret hade ytterligare tillgångar.

”Länsstyrelsen anser ... att överförmyn­darens handläggning brustit såvitt avser granskande av förteckningar, överförmyndarspärr, årsräkningar samt fastighets­försäljning.”

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons