Annons

Ledighet ger tillfälle att läsa

Just nu pågår Sommar­boken för barn och ungdomar i Lessebo kommun. BUS-bibliotekarierna Cecilia Ungerbäck-Smith och Emelie Fredriksson håller i projektet.
Lessebo • Publicerad 19 juni 2014
Cecilia Ungerbäck-Smith och Emelie Fredriksson.
Cecilia Ungerbäck-Smith och Emelie Fredriksson.Foto: Ellenor Erixson

– Det handlar om att barnen ska få behålla sin läslust och läsglädje under sommaren, säger Emelie Fredriksson.

Det är för sjunde året i rad som biblioteken i Lessebo kommun har Sommar­boken för lediga skol­elever mellan 7 och 16 år. Projektet startade under förra veckan och pågår till slutet av augusti. Sommarboken innebär att barn och ungdomar ska läsa eller lyssna på minst fem böcker, som de sedan betygsätter i ett läskort. Häftena finns att hämta på något av biblioteken.

Annons

Under ett par år var trenden att fler och fler var med i Sommarboken. Men i fjol bröts den utvecklingen­. Då deltog 67 barn och ungdomar i bokprojektet jämfört med 123 året dessförinnan.

– Det skedde en dramatisk minskning förra året. Vi är spända inför hur det blir i år, fortsätter­ det nedåt­ eller vänder­ det uppåt­? säger Cecilia­ Ungerbäck-Smith.

Mellan­ den 7 juli och den 25 augusti går det bra för skoleleverna att lämna in sina läskort på något av kommunens bibliotek. Och då får de en bok i present.

Emelie Fredriksson önskar att årets bokprojekt ska mynna ut i nya utmaningar.

– Jag hoppas att de upptäcker ny litteratur. Att de hittar böcker som de aldrig tittat på tidigare, säger hon.

Alla barn och ungdomar som sedan har lämnat in ett läshäfte kommer att få en inbjudan till Sommarboksfesten i september. Kalaset ska vara på Lessebo­ bibliotek och det kommer bjudas på glass samt finnas chans till att vinna olika priser.

Fotnot: BUS står för barn, ungdom och skola.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons