Annons

Lessebotalangen vänder hemåt

Tord Sölvesson återvänder till Lessebo under hemvändardagarna. Han har gått från Anders Blanks orkester till heltids musiker.
Lessebo • Publicerad 14 augusti 2010
Tord Sölvesson turnerade runt i landet, bland annat med tangotanten Bodil Bendixon. Här i Skruv Folkets hus.
Tord Sölvesson turnerade runt i landet, bland annat med tangotanten Bodil Bendixon. Här i Skruv Folkets hus.Foto: Sif Erlandsson

Tord är uppvuxen i Ugnanäs utanför Hovmantorp. Han är utbildad lärare och har jobbat på Bikupan i Lessebo men är nu musiker på heltid. Idag återvänder han till kommunen för att bjuda på dragspelsmusik i Intaget. Han bor numera i Skåne med familjen och det blir en snabbvisit i gamla hemkommunen för redan ikväll står han på scenen i Ystad igen.

– Jag nästan flyr scenen för att åka tillbaka för en föreställning på Marvinsholm, säger Tord Sölvesson.

Annons

Under tre månader har han varit delaktig i Ystads Stående Teatersällskaps uppsättning av "Markurells i Wadköping" skriven av Hjalmar Bergman.

– Det har varit fantastiskt roligt, vi har haft 35 föreställningar och cirka 20 000 har sett pjäsen. Nu är det final på söndag, säger Tord.

Trots att han är upptagen med teatern var det ingen tvekan om att han ville komma hem och spela.

– Jag ville så gärna vara med på Hemvändardagarna. Är så kul att de ordnar en sådan grej och det ska bli jätte roligt att spela för hemmapubliken.

Karriären började i Anders Blanks orkester. Hans bror spelade klarinett för Torgny Blank och själv spelade han dragspel för Jackie Thäck. Instrumenten passade bra ihop och sedan har det rullat på.

Dragspelet hänger med än idag.

– Det blir ett blandat underhållande program idag, någon rolig vis, några dragspelsklassiker och lite svängig rock, säger Tord.

I höst har han inget större projekt inbokat utan fortsätter sitt frilansande. Han har varit frilansande musiker i elva år nu.

– Jag har lite spelningar inbokade, säger Tord.

Då och då kommer han hem till Lessebo och då brukar han spela i området.

– Det känns extra kul att spela på hemvändardagarna eftersom det är lite speciellt.

Jonna Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons