Annons

Lesseboungdomar får jobb inom två år efter studentexamen

Inom två år efter studentexamen har hälften av ungdomarna fått jobb. Det ger Lessebo kommun en sjätteplats i Sverigestatistiken.
Lessebo • Publicerad 18 oktober 2010

– Vi har utbildningar som passar arbetsmarknaden. Det ger goda förutsättningar att få ett arbete, säger utbildningschef Carl-Axel Hallberg.

Det är Sveriges kommuner och landsting som tittat på hur situationen ser ut för landets ungdomar i gymnasieåldern och de närmaste åren efter studentexamen. Underlag för statistiken har hämtats från kommunerna själva. Med rapporten Öppna jämförelser - gymnasieskola 2010 ska kommunerna för tredje året i rad kunna jämföra sina resultat och få idéer om hur verksamheten kan förbättras.

Annons

De nio olika faktorer som mätts i hela landet är bland annat hur stor andel elever som fullföljt gymnasieutbildningen inom tre år, genomsnittlig betygspoäng, behörighet till universitet och högskola samt hur många som påbörjat sådan utbildning direkt eller inom tre år.

I Lessebo kommun går av tradition relativt få vidare till högre utbildning. För såväl Sverige som Kronobergs län ligger genomsnittet runt 20 procent, med Uppsala i topp med 38 procent. För Lessebo är siffran tolv procent. Istället väljer fler att börja jobba.

– Många av våra ungdomar går på yrkesprogram inom gymnasieskolan. Där ingår praktik på olika företag. Då får de in en fot i näringslivet, och kan också lättare på jobb, säger Lessebo kommuns studie- och yrkesvägledare Helena Kastrup.

Carl-Axel Hallberg framhåller att utvecklingen i Kosta även gett många ungdomar arbete.

– 150 personer ska finnas på hotellets lönelista, säger han.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons