Annons

Livsmedelstillsyn på undantag

Det är först efter åratals kritik som kommunen ska få en livsmedelsinspektör.
Lessebo • Publicerad 15 mars 2012

– Pengar har väl saknats, säger kommunalrådet Monica Widnemark (S).

Efter en inspektion 2006 skrev länsstyrelsen till hennes kommunstyrelse och krävde större resurser till miljötillsynen. Personalen fick ägna sig åt "brandkårsutryckningar" i stället för planlagda insatser.

Liknande kritik har återkommit. Plan- och miljönämnden har med hjälp av inhyrt folk nått acceptabel statistik enskilda år. Men i höstas satte länsstyrelsen hårt mot hårt. Då visade en ny inspektion att brister från november 2010 inte hade lett till bättring från kommunen. Samtidigt kom en resursbehovsutredning, som plan- och miljö hade beställt. Den visade att Lessebos miljöförvaltning genom sin litenhet fick ägna stor del åt annat än tillsyn. Den visade att det behövs en livsmedelsinspektör direkt och ytterligare en miljöinspektör 2014. Den visade också att avgifter kan finansiera tjänsterna till 60-70 procent.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons