Annons

Medicinhantering får mild kritik

Hanteringen av läkemedel har granskats och Lessebo kommun får kritik på några punkter.
– Allt är lätt att åtgärda och viktigast är att fylla i signeringslistor korrekt, säger MAS Karin Svensson.
Lessebo • Publicerad 16 januari 2012

Lessebo kommun anlitade leg apotekare Kjell Torp, Kalmar, för att granska hur läkemedel hanteras på servicehusen. Han ger beröm för ordning på ordinationshandlingar, för förvaring och kontroll på läkemedel samt rutiner för delegeringar och avvikelserapporter.

Men på samtliga servicehus kan personal ändå ha fyllt i signeringslistor innan de kontrollerat att patienten hade fått i sig läkemedlet.

Annons

– Det kan kännas smidigt att signera när man tar fram medicinen. Men det är absolut förbjudet. Man kan ju tvingas avbryta för att ta hand om ett larm. Då kan annan personal luras av signeringen, säger Karin Svensson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Utebliven medicinering kan ge allvarliga konsekvenser, om det till exempel handlar om insulin.

– När sjuksköterskorna delegerar utlämning av läkemedel informerar de alltid personalen om hur signeringen ska ske. Men vi ska göra en ny gemensam drive för att följa upp delegeringsrutinerna, säger Karin Svensson.

När det gäller Sjöglimten anmärker Kjell Torp på att en varningsskylt för syrgas saknas på ytterdörren, att ny lista med förtydligande av signeringar behövs, att större nyckelskåp behövs i läkemedelsrummet och att belysningen där fortfarande är dålig, trots anmärkning för ett år sedan.

Kjell Torp anmärker på att syrgasflaskor i Lessebo, Kosta och Skruv inte hade förankrats i sina ställ. Han vill också att kylskåpstemperaturen ska kontrolleras varje dag.

–Vi hanterar bland annat mycket vaccin, som är dyrt och inte tål frysning, säger Karin Svensson. Anders Karlsson

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons