Annons

Miljonkrav i god mans spår

Den gode mannen förskingrade en miljon för ett äldre par. Nu krävs Lessebo kommun på skadestånd, men vägrar lämna ut handlingar till de anhöriga.
LESSEBO • Publicerad 3 september 2015
Förr gick det på lösa boliner hos överförmyndaren i Lessebo. Nu har anhöriga till paret som miljonsvindlats tvingats gå till domstol och JO för att få ut handlingar. Foto: Anders Karlsson
Förr gick det på lösa boliner hos överförmyndaren i Lessebo. Nu har anhöriga till paret som miljonsvindlats tvingats gå till domstol och JO för att få ut handlingar. Foto: Anders Karlsson

Historien om en god man som svindlade ett äldre par på en dryg miljon ledde till allvarlig kritik mot Lessebos överförmyndare Mats Högberg. Det skedde i en kommunbeställd granskning av PWC och av Länsstyrelsen i Skåne.

De fann att överförmyndaren inte hade krävt in kontoutdrag utan godtagit den gode mannens redovisning. Denne hade utelämnat kring en miljon i bankmedel när han gjorde sin första förteckning över parets tillgångar och kunde plocka ut pengar utan att det syntes i årsredovisningarna. PWC fann också stor allmän oreda och verksamheten förstärktes omgående.

Annons

Mats Högberg slutade som överförmyndare och lämnade även alla politiska uppdrag, där det tyngsta var ordförande i socialnämnden (S).

Det var en seger för de anhöriga som upptäckte oegentligheterna när den gode mannen hade dött. Denne hade inga pengar kvar och de anhöriga kunde inte kräva kommunen på skadestånd eftersom gode män avlönas av sina klienter. I stället stämmer de anhöriga kommunen på en miljon plus ränta med hänvisning till överförmyndarens försumlighet.

Lessebo kommun har tecknat ansvarsförsäkring för sina anställda, som träder in om de i tjänsten orsakar någon part skada. I det här fallet kompliceras saken av att kommunen bytte försäkringsbolag under skadetiden 2007-2013.

De anhöriga har av förklarliga skäl velat ha största möjliga insyn i vad som hände under dessa år. Men det har inte varit lätt. Uppgifter om gode mannens uppdrag uppgavs inte vara registrerade. Handlingarna skulle inte finnas eller vara sekretessbelagda. Det svaret godtog inte kammarätten.

– Jag har tvingats ta hjälp av både domstolar och till slut Justitieombudsmannen (JO). Det känns som om kommunen bara förhalar, säger sonen till det plundrade paret.

JO uppmanade i veckan Lessebos nya överförmyndare Gunilla Arvidsson att förklara sig. Men hon fick åtta veckor på sig.

– Och jag ska diskutera med försäkringsbolagen hur vi ska svara JO, säger Gunilla Arvidsson.

– Hon visar stor ovilja att hjälpa till och hänvisar åter till försäkringsbolagen, suckar sonen.

Anders KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons