Annons

Mord, lanthandlare och bilorientering

Årets upplaga av Ljuders sockenbok har kommit ut. I år beskrivs bland annat ett gammalt mord.
Ljuder • Publicerad 24 november 2017

Kettie Gustavsson skriver adresser till olika personer som har för långt att åka för att ta del av den 12:e upplagan av Ljuders hembygdsbok. Under torsdagen hade hembygdsföreningen grötfest och då presenterades boken. Kettie Gustavsson räknade med att cirka 100 av de 500 beställda böckerna skulle gå åt under kvällen. Men de som inte kan komma får den på posten.

– Då skickar vi dem. Men många kommer på grötfesten också, även långvägas. Vi har till exempel några för Göteborg, säger Kettie Gustavsson.

Kettie Gustavsson ansvarar för arbetet med Ljuderboken, som i år kommer ut i 12:e upplagan. – Alltid är det någon som ringer och frågar om de får vara med att skriva, säger hon.
Kettie Gustavsson ansvarar för arbetet med Ljuderboken, som i år kommer ut i 12:e upplagan. – Alltid är det någon som ringer och frågar om de får vara med att skriva, säger hon.Foto: Charlotte Stjernkvist
Annons

Hon ansvarar för arbetet med boken och i år har fem andra personer hjälpt till att formulera berättelserna. Berättelserna skildrar bland annat ett mord i Grisebo, författat av Gunni Eklöv som fått historien berättad av sin morfar, Elof Karlsson. Gunni Eklöv har också tagit del av protokoll från tingsrätten, 53 handskrivna sidor. Det var år 1884 som en grupp soldater som samlades i byn, drack öl och brev berusade. Drängarna i byn kände sig hotade och det blev till slut bråk. En av drängarna hämtade sin bössa och sköt en soldat i vänstra sidan. Soldaten avled inom en halvtimme och lämnade fru och fem barn efter sig, i stor fattigdom. Även detta finns det en berättelse om i Ljuderboken. Drängen dömdes till livstids straffarbete.

– Vi har många bra berättelser i årets bok. Vi har en som handlar om alla lanthandlarna i hela socknen, långt tillbaka och fram till nu. Det är om vilka som hade affären och lite bilder, säger Kettie Gustavsson.

Bilorienteringarna i Skruv på 60- och 70-talen är också skildrade i boken, av Karl-Erik Wiberg. Det handlar om Motormännens helnykterhetsförbund som efter krigsåren startade upp flera lokalavdelningar runt om i landet. För att få ihop ekonomin anordnade de biltävlingar med startavgifter. Emmabodas avdelning anordnade varje höst ”Skruvnatten”. Det kunde komma 160 bilar till tävlingarna. Då var det närmare 500 personer som samlades i Skruvs Folkets Hus.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons