Annons

Något för alla på glasauktion

På söndag är sista dagen för inlämning till årets glasauktion i Hovmantorp Folkets Hus.
Lessebo • Publicerad 14 augusti 2010
En karaff fra?n Orrefors, 1910-tal. Gick för 5 500 kronor på förra årets auktion.
En karaff fra?n Orrefors, 1910-tal. Gick för 5 500 kronor på förra årets auktion.Foto: Sif Erlandsson
Gardinstången i glas hade många potentiella köpare vid förra auktionen
Gardinstången i glas hade många potentiella köpare vid förra auktionenFoto: Sif Erlandsson

– Vi har fått in mellan 200 och 250 utrop, vilket är precis enligt målsättningen, säger Håkan Henriksson på Hovmantorp Folketshus.

Alla glasbruk i området har bidragit med glasverk till auktionen.

Annons

– Det är en väldig blandning och det finns något för alla, för det är både dyra och billigare saker, säger Håkan Henriksson som är väldigt nöjd med bidragen.

På listan över inkomna bidrag står tulpanglas och slipat glas från de olika bruken. Man har också tagit emot två graalar, en av Edward Hald som kom till Orrefors glasbruk 1917, där han formgav både konstglas och bruksglas. Den andra av Eva Englund som först var anställd på Pukebergs bruk och sedan Orrefors. Förra året gick en oljemålning av Edward Hald för 2 500 kronor. Dessutom har man fått in ett porträtt av Simon Gate som var med under Orrefors storhetstid.

Förra året besöktes glasauktionen av rekordpublik. Över 220 personer var pa? plats när auktionsropare Hanz Henrikssons dyraste klubbslag helt ova?ntat var ett tulpanglas av Nils Landberg, Orrefors. Ko?paren betalade 10 000 kronor.

Ett annat dyrt auktionsbidrag var en karaff från Orrefors från 1910-tal som gick för 5 500 kronor. Störst intresse tilldrog sig en gardinstång i glas som tillslut gick för 1500 kronor.

Höstens auktion äger rum på Hovmantorp Folkets Hus den 9 oktober.

Jonna Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons