Annons

Personkryssen gav bara äran

Personkryssen påverkade inte valutgången för något parti. Somaliern Ahmed Yonis Warsame fick trots tredje plats på S krysslista inte plats i kommunfullmäktige.
Lessebo • Publicerad 23 september 2014
Mia Engman (M)
Mia Engman (M)Foto: Anders Karlsson
Ahmed Yonis Warsame (S)
Ahmed Yonis Warsame (S)Foto: Lennart Ernstsson

– Det var tråkigt, säger Ahmed Yonis Warsame, som stod på S-listans plats 31 och kört en personvalskampanj för att bli inkryssad i fullmäktige.

Han hoppades på många röster från nya Lessebobor och fick 74 kryss. Det gav honom tredje plats bland kommunens socialdemokrater, men bara 3,41 av de minst 5,0 procent som krävs för att avancera.

Annons

Ahmed Yonis har en teori om varför han och S inte lyckades bättre i valet och SD kan få besätta fem av 35 stolar i fullmäktige.

– Många nyanlända är analfabeter. Alla ser inte skillnad på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Många kan ha röstat fel trots information i skolar och på arbetsplatser.

Hur som helst vill Ahmed Yonis arbeta politiskt, helst som ledamot av barn- och utbildningsnämnden.

– Hur det går i skolan betyder så mycket för våra barns framtid. Här finns mycket att göra.

När det gäller S personröster överträffades Monica Widnemark, Kosta, 9,0 procent, av Lars Altgård, Lessebo, 9,5, vilket kan ha samband med orternas befolkning.

Övriga med mer än fem procent personröster var Patrik Nyquist och Thomas Patron Kjellflo (V), Johan Hermansson och Ylva Munsterhjelm Kajander (FP), Per-Inge Olsson och Grazyna Dahl-Ringdahl (MP), Angelica Karlsson och Anders Jonsäng (C) samt Marianne Nilsson och Margareta Löfström (M), där Mia Engman var ett utropstecken. Hon hade plats elva på M-listan, men kom trea i kryssningen med 2,46 procent.

Angelica Karlsson fick 15 procent kryss och överträffades bara av Anneth Karlsson, SD, med 20 procent. Men den skara som kan ta lediga SD-stolar i anspråk minskar.

– Det känns som ett personangrepp att någon har skrivit mitt namn på en SD-sedel, säger Britt-Inger Sjöstrand, Lessebo.

Hon misstänker att tilltaget kan vara en hämnd för att hon och hennes familj har hjälpt många invandrare.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons