Annons

PRO frågar ut politikerna

Valdebatter är sällsynta i Lessebo kommun. Men i morgon kväll ska PRO se till att lokalpolitikerna får bekänna färg vid ett gemensamt tillfälle.
Lessebo • Publicerad 6 augusti 2014
PRO vill lyfta fram de äldres frågor inför valet. Sven Sandin ska leda mötet med politikerna.
PRO vill lyfta fram de äldres frågor inför valet. Sven Sandin ska leda mötet med politikerna.Foto: Anders Karlsson

– Vi vill lyfta fram de äldres frågor, säger Sven Sandin.

Han är ordförande för PRO:s samorganisation i Lessebo kommun med över 750 medlemmar.

Annons

– Vi organiserar över 40 procent av kommunens pensionärer och vill gärna höra hur partierna tänker.

Partirepresentanterna ska under fem minuter vardera få presentera sin ställning i äldrefrågor. Därefter får publiken ställa frågor och debatten kommer att ledas av Sven Sandin. Han hoppas att många ska ladda upp med frågor till politikerna.

På riksplanet arbetar PRO hårt under supervalåret för att pension ska beskattas likadant som lön. Andra centrala mål är att bostadsbidraget för pensionärer höjs samt att fler äldreanpassade bostäder tas fram.

– De äldre blir allt fler. Det kommer att behövas mer av vanliga servicelägenheter och demensboende, säger Sven Sandin.

Han bor i Hovmantorp där besvikelsen var stor när demensboendet Tuvan lades ned, för att länge stå tomt, och placeringar erbjöds i Skruv och Kosta. Dit är kommunikationerna dåliga för anhöriga som inte har egen bil eller beviljad färdtjänst.

– Bättre bussförbindelser behövs till båda orterna, men framför allt till Skruv.

Det behövs också attraktiva lägenheter för personer som vill flytta från sin villa. Idag finns nästan inga lägenheter alls lediga i hela kommunen.

– Sedan vill vi se satsningar på vård och omsorg, säger Sven Sandin.

Han pekar på behovet av att äldres medicinlistor regelbundet gås igenom av läkare.

– Vi inom PRO har drivit på för detta inom Kommunala rådet för pensionärer och funktionshindrade, KPRF, och alla över 80 år med minst tio läkemedel ska ha en genomgång.

Annons

KPRF har också medverkat vid framtagningen av foldern Trygghet på äldre dagar.

– Den ska vara klar, men har inte lyfts till kommunfullmäktige för godkännande så att den kan delas ut. Ingen visste varför när jag ställde frågan, säger Sven Sandin.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons