Annons

Prognosen pekar på 14 miljoner plus

Från nära noll i budgeten till prognos om 14,2 miljoner i vinst.
2012 kan bli ett bra ekonomiskt år för kommunen.
Lessebo • Publicerad 12 oktober 2012

-Men hälften av överskottet beror på engångspengar och de tre närmaste åren kan bli riktigt jobbiga, särskilt 2014-2015, säger ekonomichef Göran Jörgensson.

De mörka framtidsutsikterna beror på att skatteintäkterna väntas sjunka, bland annat för att befolkningen minskar. Förväntade 40 personer minus i år drar ned inkomsterna med två miljoner 2013. Men skattesatsen ska ligga kvar på 22,20 kronor, enligt kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons

-Vår största utmaning är att hålla ekonomin i balans och samtidigt öka kommunens attraktivitet, säger Göran Jörgensson.

Budgeten var 2012 stark på så sätt att kommunen skulle minska sin stora lånebörda med nio miljoner till 273 miljoner, men svag för att resultatet skulle stanna vid blygsamma 200 000 kronor. Den vinsten skulle kunna raderas ut på några börsminuter av vapenskrammel eller stora bankkrascher. Värdet av kommunens kapitalförvaltning, där 50 procent är aktier har under årets första åtta månader ökat med 4,3 miljoner till 111,2 miljoner.

Den biten av årets ekonomiska uppsving är osäker. Men det är inte ökade skatteinkomster på 5,7 miljoner och återbetalning av sjukförsäkringspremier för 2007-2008 på 7,6 miljoner, som är engångspengar. Några andra delar går också plus och summan blir 14,2 prognosmiljoner.

Samtidigt investerar kommunen 13,9 miljoner, främst på fibernät och Lessebo vattenverk. Alla nämnder utom kommunstyrelsen väntas överskrida sin budget, men inte anmärkningsvärt mycket. Sammanlagt handlar det om 2,8 miljoner.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons