Annons

Protester efter beslut att bibliotek läggs ner

Skol- och folkbiblioteket i Broakulla, som är inrymt på Johansfors skola, ska stängas i juli.
Broakulla • Publicerad 4 juni 2018
Skol- och folkbiblioteket i Broakulla ska stängas i juli.
Skol- och folkbiblioteket i Broakulla ska stängas i juli.Foto: Peter Lejon

Det har lett till protester från Broakullaborna.

Lokalen – den före detta gymnastiksalen - ska utrymmas och byggas om till lektionssalar. Skälet är att antalet barn på skolan har vuxit kraftigt och nästa läsår blir det 120 barn på skolan – det vill säga ungefär 20 mer än i dag.

Annons

– Skolan behöver mer lokaler och det som diskuteras nu är en modulpåbyggnad på skolan som kan hysa biblioteket. Det är tekniska förvaltningen som håller i detta, men den processen är inte färdig och det återstår frågetecken att räta ut, säger kommunens kulturchef Jan Dzedins.

Kulturförvaltningen har undersökt möjligheten att inrymma biblioteket i någon annan lokal i Broakulla. En permanent tillbyggnad av skolan har visat sig bli för kostsam.

– Därför är det en modullösning som är aktuell, men vi är som sagt inte färdiga med diskussionen.

Biblioteket ska stänga i början av juli och då ska lokalen byggas om för att kunna användas i skolundervisningen. Det är oklart hur länge biblioteket kommer att vara stängt.

Flera Broakullabor har hört av sig till Barometern sedan beskedet om bibliotekets stängning nådde ut.

– Det har visat sig att rektor har påpekat det ökade antalet barn under drygt ett år. Det är illa av kommunen att inte ha agerat tidigare. Med tanke på framförhållningen kring födda barn har kommunen haft flera år på sig att hitta en lösning, och nu försvinner biblioteket när man tar itu med saken tre månader före nästa terminsstart.

– Om en modulbyggnad är lösningen kunde den ha varit på plats nu och stängning av biblioteket hade inte varit aktuell, säger en Broakullabo som tycker att biblioteket nu bör placeras mer centralt i samhället, exempelvis vid förskolan Videbacken.

Efter protester bjöd kulturchefen Jan Dzedins in alla som ville diskutera frågan till Broakulla Folkets hus. Det mötet hölls under måndagskvällen.

Peter Lejon/Barometern
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons