Annons

Publikfest när nationaldagen firades

På fredagen hissades flaggan vid Högehall i Strömbergshyttan. Aldrig tidigare hade så många människor samlats för att fira nationaldagen där.
Lessebo • Publicerad 7 juni 2014
Kommunalrådet Monica Widnemark (S) tillsammans med kommunens lovande schackspelare Angelina Fransson som fick årets fritidspris.Foto: Lena Gunnarsson
Lotta Hansen-Fure fick ta emot årets kulturpris från kommunen.Foto: Lena Gunnarsson
Yaser Mohammed med dottern Naima Mohammed från Lessebo, firade nationaldagen tillsammans med hela familjen.Foto: Lena Gunnarsson
Årets fritidspris gick till schackspelaren Angelina Fransson som är född och uppvuxen i Lessebo. Bredvid står Lotta Hansen-Fure som fick årets kulturpris.Foto: Lena Gunnarsson
Flaggan hissades vid teaterborgen i Högehall.Foto: Lena Gunnarsson
Anas Abdinasir Dahir var på plats för att fira nationaldagen med sin familj.Foto: Lena Gunnarsson
Nichathanyathorn Prasertsang välkomnades som ny svensk medborgare av kommunalrådet Monica Widnemark (S).Foto: Lena Gunnarsson
Kommunalrådet Monica Widnemark (S) pratade om integration i sitt högtidstal.Foto: Lena Gunnarsson
Glasrikets Symphonic Band spelade och OLD Singers sjöng under nationaldagsfirandet i Strömbergshyttan.Foto: Lena Gunnarsson
Berit och Kenny Kjellson från Strömbergshyttan firade med barnbarnen Emil och Albin Strömberg.Foto: Lena Gunnarsson

Det var nästan fullsatt vid scenen vid teaterborgen i Högehall, när nationaldagen firades i går. Många hade tagit sig till Strömbergshyttan i det soliga, men lätt kyliga vädret, för att sjunga och se när flaggan hissades.

– Så här mycket folk har det aldrig varit här tidigare. Vi har slagit publikrekord, berättar Ingemar Johansson från Ekeberga hembygdsförening.

Annons

Fyra lokala hembygdsföreningar tillsammans med kommunen hade hand om nationaldagsfirandet. Kommunalrådet i Lessebo, Monica Widnemark (S), höll ett högtidstal för publikskaran. Större delen av hennes tal handlade om integration.

– Att flytta från ett nytt ställe till ett annat är inte lätt, och att då komma från ett annat land är en ännu större omställning. Vi måste vara villiga att öppna upp våra hem, så att främlingar kan känna sig välkomna. Språket är nyckeln för hur vi samverkar med varandra, sa kommunalrådet Monica Widnemark (S).

Under förmiddagen delades det även ut en hel del priser. Dansläraren Lotta Hansen-Fure fick kommunens kulturpris och schackspelaren Angelina Fransson fick kommunens fritidspris.

– Jag var bara några månader gammal när jag för första gången höll i en schackpjäs. I höst kommer jag att tävla i Junior VM i Indien, säger Angelina Fransson som är född och uppvuxen i Lessebo.

Lotta Hansen-Fure har i tjugo år arbetat som danslärare på kulturskolan i Lessebo. Många av hennes danselever är nyanlända tonåringar.

– Det är mycket pojkar i mina dansgrupper, eftersom det oftast inte tillhör deras kultur att tjejer dansar. Dansen blir ett sätt för dem att komma in i samhället, säger Lotta Hansen-Fure.

Priser och välkomnande delades också ut till kommunens nya svenska medborgare. En som fick gå upp på scen var Nichathanyathorn Prasertsang, som flyttade från Thailand till Lessebo för sju år sedan.

– Jag jobbar som modersmålslärare i thailändska i Emmaboda. Det känns trevligt att ta emot pris, säger Nichathanyathorn Prasertsang.

På scenen spelade Glasriket Symphonic Band och OLD Singers sjöng några låtar. Yaser Mohammed från Lessebo, var på plats för att fira nationaldagen tillsammans med sin familj.

– Det är första gången vi är här. Det känns bra att fira dagen tillsammans med min familj, säger Yaser Mohammed.

Julia Myllylä
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons