Annons

Revisorer vill ha besked om hur rättsläget ser ut

Kommunens revisorer har gett kommunstyrelsen ett uppdrag:
Ta reda på hur rättsläget ser ut när det gäller utbetalningen av 23 miljoner kronor till Kosta köpmanshus.
Lessebo • Publicerad 26 augusti 2014

Frågan är om en ny lag om otillåtet statsstöd kan tillämpas när det gäller miljonutbetalningen. Den nya lagen säger att ett otillåtet statsstöd ska krävas tillbaks av den som betalat ut det.

Revisorerna diskuterade ärendet i fredags och beslutade då att inledningsvis begära att kommunstyrelsen utreder själva rättsläget.

Annons

Frågan har aktualiserats av miljöpartisten Per-Inge Olsson, som processat mot kommunen när det gäller utbetalningen av 23 miljoner kronor 2007 till Kosta Köpmanshus som ägs av kommunen och New Wave Group tillsammans.

Dåvarande länsrätten, i dag förvaltningsrätte, och kammarrätten prövade om utbetalningen var förenlig med kommunallagen. Båda domstolarna kom fram till att utbetalningen stod i strid med kommunallagen.

Men domstolarnas bedömning innebär inte att den nya lagen om otillåtet statligt stöd och kravet på återbetalning kan praktiseras. Om ett återkrav över huvud taget ska bli aktuell krävs det först en prövning av utbetalningen enligt eu-rätten, regler om statsstöd i artiklarna 107-109 i EUF-fördraget.

Det är i så fall en prövning som innehåller en avancerad juridisk process, enligt Lena Dalman som är förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är ingen lätt materia, säger hon.

Kommunalrådet Monica Widnemark (S):

– Jag kan inte alls det här utan det får vi utreda.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons