Annons

SD tog plats i fullmäktige

Tredje gången gillt.
Efter två valperioder med tomma stolar intog i går fyra sverigedemokrater sina platser i kommunfullmäktige.
De gjorde en mjukstart.
Lessebo • Publicerad 4 november 2014
SD:arna Anneth Karlsson, Skruv, Ingmar Aronsson, Lessebo, , Christoffer Petersson, Hovmantorp, och Markku Mäntylä, Lessebo, har tagit plats i kommunfullmäktige.
SD:arna Anneth Karlsson, Skruv, Ingmar Aronsson, Lessebo, , Christoffer Petersson, Hovmantorp, och Markku Mäntylä, Lessebo, har tagit plats i kommunfullmäktige.Foto: 

- Vi är allihop nya i politiken och är här för att lära, sade Markku Mäntylä, Lesse­bo.

- Ja, det är mycket att sätta sig in i, sade Christoffer Petersson, Hovmantorp.

Annons

De båda fick först i förra veckan besked om sina fullmäktigeplatser sedan andra med SD-röster hade tackat nej och en femte plats är ledig om någon tackar ja.

- Ingen av oss utom Anneth Karlsson har bett om att bli invalda. Nu måste vi träffas och diskutera vilka frågor vi ska driva, säger Ingmar Aronsson, Lessebo, som i?går utsågs till partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

Anneth Karlsson var ensam på SD-listan och vill sedan länge göra en politisk insats.

- Helst som ledamot i socialnämnden, om jag kan få det.

Men partiet hade högre ambitioner i?går. Anneth Karlsson föreslogs av Ingmar Aronsson till posterna som förste vice ordförande och andre vice ordförande i kommunfullmäktige. Men de posterna gick till Angelica Carlsson (C) respektive Börje Erlandsson (M) efter inbördes partikamp. Ordförandeposten gick dock ännu en gång utan mankemang till åldermannen Göran Borg (S).

Ekonomichef Göran Jörgensson redovisade bokslutet efter åtta månader, som pekar mot ett överskott på tolv miljoner. Han berättade också att invånarantalet har ökat med 211 i år, vilket ger drygt tio miljoner i ökade skatteinkomster nästa år, men också högre kostnader för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Det beror på det stora inslaget av inflyttade barn och ungdomar. Men hur som helst kunde kommunfullmäktige besluta att skattesatsen ska förbli 21,81 kronor.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons