Annons

Sea sålde lokalerna, men behöll lagfarten

Det var bråttom när Kosta Köpmanshus köpte Seas glasbruksfastighet.
Men tre år senare står Sea kvar som lagfaren och taxerad ägare.
Lessebo • Publicerad 18 januari 2012
Sea sålde sina lokaler, men står kvar som ägare.
Sea sålde sina lokaler, men står kvar som ägare.Foto: Sif Erlandsson

– Jag uppmärksammade i november att Sea hade kvar lagfarten, men vet inte varför det är så, säger Monica Widnemark (S).

Hon är kommunalråd i Lessebo och ordförande i Kosta Köpmanshus styrelse. Där har Peter Löfström (M) varit ledamot sedan starten, men han vet ännu mindre om varför Sea har kvar lagfarten.

Annons

– Bra fråga. Men jag missade ett möte i höstas.

Kosta Köpmanshus betalade sju miljoner kronor för den något bedagade glasbruksfastigheten. Det fick många att reagera.

– Vi fick acceptera ett högre pris för att slippa ta över marken och kostnaderna för en eventuell sanering. Dessutom var det hårt tryck efter handelslokaler, tills finanskrisen slog till, säger Monica Widnemark.

Hon förmodar att dröjsmålet med att söka lagfart kan bero på upplägget av affären. Vid en satsning 2005 i Bergdala köpte Friligth glasbruksrörelsen, Tage och Göran Johansson byggnaderna och kommunen marken, vilket konfirmerades genom avstyckning.

Via mejl och telefon har vi utan framgång sökt Köpmanshus övriga styrelseledamöter: Torsten Jansson, New Wave, Sölwe Franzén (C), och Patrick Fransson, New Wave. De båda sistnämnda nyvaldes på stämman i maj.

Men Patrick Fransson är även styrelseledamot i Sea. Han var med och undertecknade bolagets bokslut för 2010. Det gjorde också Ann Gustafsson, vd för Orrefors Kosta Boda. Men varken de båda eller New Waves ekonomi- och finanschef Lars Jönsson har under dagen svarat på frågor om Seas räkenskaper.

Kosta Köpmanshus har byggt hotell och handelslokaler för 334 miljoner. Bolaget hade vid slutet av 2010 lån på 257 miljoner och ett aktiekapital på 60 miljoner, varav Lessebo satsat 51 procent. Vinsten har 2008-2010 legat på blygsamma två miljoner per år, men hyrorna är garanterade av New Wave Group.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons