Annons

Seg väntan på snabb uppkoppling för fjärrvärmekunder

Det är obligatoriskt med fiber för Skruvs fjärrvärmekunder. Men nästan två år efter att de betalat för installationen har ännu ingen kopplats upp.
Lessebo • Publicerad 27 oktober 2012

Väntan har varit lång för de fjärrvärmekunder i Skruv som vill ha fiberuppkoppling. Trots att värmen sedan länge är påskruvad så var det inte förrän i somras som fibern blåstes i. Men någon uppkoppling har de cirka 40 hushållen ännu inte fått.

– Man sätter upp utrustningen nu. 15 november ska det vara igång, säger Anita Ask, Fiber Lessebo.

Annons

Hon menar att dröjsmålet beror på att det har saknats rutiner för överlämning av ansvar, att folk har skyllt på varandra och kommunen inte har haft kompetens på plats:

– Det har blivit fel och jag har full förståelse för dem som är upprörda.

Enligt vd:n för Lessebo fjärrvärme, Leif Gummeson, beror fördröjningen på trassel med fiberkabeln mellan Lessebo och Tingsryds kommun.

Samtidigt har de blivande fiberkunderna fått vänta på att få valuta för sina pengar. Eftersom det är obligatoriskt att lägga ner fiber tillsammans med fjärrvärmen så betalade de för sin anslutning i och med att fjärrvärmen installerades. I vissa fall är det nästan två år sedan.

– Vi har fått mejl från personer som inte vill betala fjärrvärmeavgiften för att fibern inte är indragen, berättar Leif Gummeson.

Det är kommunägda Lessebo fastigheter som har ansvaret för att fiber dras in hos kunderna.

För vd Håkan Bergström beror rimligheten i att få dröjsmålsersättning på om kunderna visste att det kunde ta tid med uppkopplingen när de tecknade avtalet.

Låter det inte som lång tid att vänta nästan två år på att ena hälften av installationen ska komma igång?

– Jo, jag håller med dig.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons