Annons

Socialdemokraterna har gjort upp med vänstern

Socialdemokraterna har gjort upp med vänstern om valteknisk samverkan.
– Dags att samverka med dem igen, säger kommunalråd Monica Widnemark (S).
Lessebo • Publicerad 16 oktober 2010

Socialdemokraterna fick 16 mandat vid höstens val till Lessebo kommunfullmäktige med 35 stolar. ?Även den här gången var partiet därför tvunget att söka samverkan med ett eller flera partier för att sitta säkert på ordförandeposterna.

– Det handlar om att komma överens båda två. Det var på tiden att vi närmade oss varandra. Den samverkan vi kom överens med vänstern om 1998 bröts ju redan 2000, säger Widnemark.

Annons

Har S varit i kontakt om teknisk valsamverkan med andra partier den här gången?

– Ja. Vi har haft ett kort samtal med Moderaterna, och flera samtal med centern.

I förhandlingar om samverkan handlar det också om att bjuda på något, säger Widnemark. Vänstern, som kommande valperiod har två mandat i fullmäktige, får en plats i socialnämndens arbetsutskott, en ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden samt en plats i revisionsnämnden.

– Vi får vara nöjda med detta. De kommande fyra åren kommer vi att vara ännu mer överens med S, säger Tomas Patron Kjellflo, som innehar vänsterns första mandat i Lessebo kommunfullmäktige även kommande valperiod.

Menar du att ni ska driva politik ihop också?

– Vare sig vi vill eller inte måste vi driva vissa frågor gemensamt. Nu måste vi gå vidare efter det här valet.

Han tycker det är skönt att förhandlingarna om teknisk valsamverkan nu är över. Det har varit många manglingar och många samtal mellan partierna och ledamöterna.

– Inget man gör på en kafferast, konstaterar han.

1 november 2010 – 31 oktober 2014

35 mandat:

Moderaterna 7 mandat, Centern 5, Folkpartiet 1, Socialdemokraterna 16, Vänstern 2, Miljöpartiet 2, Sverigedemokraterna, 2 mandat.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons