Annons

Söker mer pengar för ny teknik

Film i Glasriket har nu sökt även kommunala bidrag för att kunna genomföra satsningen på digital upprustning av biograferna. Totalt behövs ytterligare runt en halv miljon kronor.
Lessebo • Publicerad 8 mars 2012

– Jag väntar på besked. Senast den 15 mars behöver jag veta med hur mycket kommunerna kan stötta, säger projektledare Olle Brozén.

I Lessebo och Emmaboda har han presenterat projektet Biografutveckling och digital upprustning för respektive kommunstyrelse. Önskemålet är att Lessebo går in med mellan 100 000 och 200 000 kronor och Emmaboda 150 000–200 000. Nybros kultur- och fritidsnämnd har redan sagt ja till 100 000 kronor. I Uppvidinge hålls ett möte den 27 mars.

Annons

Av de medel som redan finns anslagna till det tvååriga Leaderprojektet är drygt 1,2 miljoner kronor öronmärkta till digital upprustning. Till den totala kostnaden på drygt 3,6 miljoner söks också bidrag från Svenska Filminstitutet på sammanlagt drygt en miljon. Pengarna ska gå till fyra mobila enheter, en i varje kommun, med vardera en digital projektor.

– Ansökan för Lessebo kommun blev klar först och inlämnades redan den 30 januari. Svenska Filminstitutet fattar beslut den 20 mars. Jag kommer dock att sända in samma ansökan igen med besked om hur mycket Lessebo kommun går in med. Detta för att vara på den säkra sidan om det blir avslag i första omgången, säger Olle Brozén.

Finansieringsplanen för kommunens del är att biograferna i Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv går in med vardera 40 000 kronor. Från Leader Småland Sydost är 263 700 anslagna medan 282 430 söks från Sfi. Utöver detta behövs ytterligare medel till bland annat transporter mellan biograferna. Huvudbiograf blir Lessebo Bio ideell förening. I andra omgången lämnar Film i Glasriket den 15 mars in en samlad ansökan för fyra mobila visningsenheter; Lesseboprojektorn, Uppvidingeprojektorn, Alsterbroprojektorn (Nybro) samt Emmabodaprojektorn.

–   Förhoppningen är att Svenska Filminstitutet ska tycka det här är en genomtänkt och bra lösning för regionen, säger Olle Brozén.

Att ett antal biografer delar på en projektor är ovanligt. Representanter från Film i Glasriket har varit på studiebesök i Norge för att studera Bygdekinokonceptet med ett liknande upplägg.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons