Annons

Statliga pengar förhindrar skattehöjning

Kommunstyrelsen lär inte sänka nämndernas sparkrav, med eller utan miljoner från det nya skatteutjämningssystemet.
I stället försöker man säkra ett framtida överskott.
Enligt Lars Altgård (S) är de nya pengarna mer eller mindre nödvändiga för att undvika en skattehöjning.
Lessebo • Publicerad 4 november 2019
Lars Altgård (S), kommunstyrelsens ordförande i Lessebo.
Lars Altgård (S), kommunstyrelsens ordförande i Lessebo.Foto: Johannes Turstam

Regeringen har föreslagit ett nytt skatteutjämningssystem, vilket resulterar i nya statliga miljoner till Lessebo kommun. Kommunstyrelsen planerar för en reviderad budget med 23,9 miljoner kronor mer till sitt förfogande.

Kommunstyrelsen har lagt ett sparkrav på nämnderna. Skolan, omsorgen och övriga verksamheter kommer att behöva spara tre procent av sin budget under 2020.

Annons

Dessa krav kommer man sannolikt inte att lätta på, enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Altgård (S). I stället kommer man att vilja säkerställa ett överskott även längre fram i tiden.

– Utan de nya pengarna ser det katastrofalt ut, säger han.

Riksdagen kommer att besluta om det nya systemet i slutet av november. Utan de nya miljoner som förslaget innebär skulle Lessebo kommun kunna tvingas till tuffa beslut, enligt Lars Altgård.

– Vi hade nog fått överväga en skattehöjning om något år utan dem.

Hade en skattehöjning till och med varit mer eller mindre nödvändig utan de här pengarna?

– Jag är rädd för det.

I ett förslag till reviderad budget kommer de nya miljonerna i stället att leda till stora överskott. Som högst kan det handla om 25 miljoner kronor.

Har det aldrig vart tal om att använda pengarna för att sänka sparkraven?

– Det kommer vi säkert att göra, för specifika ändamål. Men sett till budget 2020 kommer vi inte att göra det. Det är inte säkert att man i nämnderna når målet för 2020, men att man kanske når det 2021. Då behöver vi den här bufferten, säger Lars Altgård.

Enligt Lars Altgård kommer dessutom det nya utjämningssystemet inte att resultera i lika mycket pengar inom några år.

– Till exempel får vi mycket pengar för att vi har många barn i åldrarna 0 till 5 år. Och det har mycket med invandringen att göra. Om några år kommer vi inte ha lika många barn i de åldrarna, säger han.

Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons