Annons

Stolt rektor – men inte nöjd

Betygsresultaten är på väg uppåt för eleverna på högstadiekolan Bikupan i Lessebo. Enligt rektor Bengt-Ove Erikssons preliminära beräkning är meritvärdet för niorna i snitt betydligt bättre i år jämfört med ifjol.
Lessebo • Publicerad 20 augusti 2014
Bengt-Ove Eriksson är rektor på Lessebo kommuns högstadieskola.
Bengt-Ove Eriksson är rektor på Lessebo kommuns högstadieskola.Foto: Ellenor Erixson

– Eleverna har gått från ett officiellt meritvärde på cirka 167 poäng 2013 till ett meritvärde en bit över 200 poäng 2014, säger Bengt-Ove Eriksson som är rektor på Bikupan.

I år gick 83 elever ut årskurs nio på högstadieskolan i Lessebo. För att få fram ett ungefärligt värde för vårterminen 2014 har Bengt-Ove Eriksson lagt ihop samtliga niors meritvärden och delat det med antalet elever. Därav har han fått det preliminära meritvärdet på strax över 200 poäng.

Annons

Enligt Bengt-Ove Eriksson beror framgångarna på tre olika faktorer. Det är ett ökat samarbete mellan olika lärargrupper, en bättre samverkan mellan myndigheter för att hjälpa barn som är i behov av extra stöd samt duktiga BUS-bibliotekarier.

– Vi jobbar också för att få engagerade elever. För två år sedan började vi med läxhjälp på skolan. I dag finns det möjlighet att få hjälp med läxorna två till tre gånger i veckan per årskurs, säger Bengt-Ove Eriksson.

Han tycker att det känns jättebra med de höjda betygsresultaten på högstadieskolan. Och Bengt-Ove Eriksson anser att det ser mycket positivt ut för vårterminen 2015. Men han har också farhågor inför framtiden.

– Det har skett förändringar vad det gäller resursfördelningen i Lessebo kommun. Det innebär nedskärningar för Bikupan till förmån för F–6. Konsekvensen av det går tidigast att se på meritvärdena våren 2016, säger Bengt-Ove Eriksson.

Vidare hävdar han att det är eleverna som är i behov av särskilt stöd som främst kommer att drabbas när resurserna minskar.

Framöver kommer Bengt-Ove Eriksson fortsätta med att utveckla de arbetsmetoder som nu finns på skolan.

– Jag är stolt över de här resultaten men jag är inte nöjd. Jag anser definitivt att vi ska bli bättre, säger han.

Ellenor Erixson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons