Annons

Stoppet av transporter hävt

Transporterna av glaskross till soptippen i Lessebo kan återupptas. Analyserna av massorna säger att det inte är farligt avfall.
Lessebo • Publicerad 28 november 2014
SMP 12 november 2014
SMP 12 november 2014Foto: 

– Jag har jämfört provresultaten med de gränsvärden som finns för avfall och jag har även vägt samman dem för att se om det finns miljö- eller toxiska effekter och det finns det inte så vitt jag kan bedöma, säger Hanna Modin som är kommunens miljökonsult på Sweco Environment.

Leveranserna av glaskrosset från Nordic Recyclings anläggning i Hovmantorp stoppades för cirka tre veckor. En privatperson ska ha kontaktat kommunalrådet Monica Widnemark om transporterna och kommunen ansåg att det fanns grund för att ställa krav på ytterligare analyser av massorna.

Annons

Entreprenören har efter det tagit ett tiotal stickprover från olika platser på högen. De har sedan blandats ihop till ett samlingsprov som analyserats av ett auktoriserat laboratorium i Lidköping, Eurofins Environment.

Det är det provsvaret som kommunens anlitade konsult tagit del av och det har nu lett till att kommunen bestämt sig för att hävt stoppet.

– Bedömningen är gjord och vi utgår från att det är riktigt, säger VA- och renhållningschefen Jens Olsén.

Entreprenören som har fått uppdraget att leverera massorna ingår i samma företagsgrupp som Nordic Recycling, Hans Andersson Recycling. Stephan Schrewelius har ansvaret för leveranserna.

– Jag hade analyser sedan tidigare och visste att det inte var farligt avfall. Det hade vi ju kläm på. Men när opinionen blev som den blev är det lika bra att ta lite extra tester. Nu tänker vi dra igång det här så fort som möjligt, säger han.

Kommunen har tillsynsansvaret för högarna i Hovmantorp. Glaskrosset har sedan tidigare inte bedömts innehålla farligt avfall och enligt miljöchefen Ullabritt Rundqvist är det inte aktuellt med nya provtagningar.

– Nej, det är det inte.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons