Annons

Stort intresse för prästgård

Sjönära läge, 14 rum och stor tomt. Trots utgångsbudet på två miljoner kronor hyser pastoratet ingen oro över att prästgården i Hovmantorp förblir osåld.
Lessebo • Publicerad 7 juli 2012
Hovmantorps prästgård är byggd runt 1870. Den är inte K-märkt. Foto: Sif Erlandsson
Hovmantorps prästgård är byggd runt 1870. Den är inte K-märkt. Foto: Sif ErlandssonFoto: 

– Det finns många som är intresserade av just prästgårdar. Här finns också läget vid sjön och en fantastisk utsikt över vattnet, säger kyrkonämndens ordförande Yngve Persson, Lessebo-Hovmantorps pastorat.

Det är tredje prästgården i kommunen som kyrkan nu gör sig av med, efter Ekeberga och Lessebo. Oavsett hur stora husen är kan pastoraten inte ta ut hyra för mer än för hundra kvadratmeter, och summan förhandlas fram centralt inom Svenska kyrkan.

Annons

– Driften av prästgårdarna är så pass dyr att vi gör som alla andra; säljer, säger Yngve Persson.

Redan förra året beslöt pastoratet om en försäljning. En överenskommelse gjordes med hyresgästen, Hovmantorp församlings komminister Lena Blomquist, att hon skulle få bo kvar till och med juli 2012. För några veckor sedan utbjöds fastigheten, med en tomt på 14 000 kvadratmeter, till försäljning.

– Intresset har varit stort, från både nyfikna och från seriösa kunder. Runt 35 sällskap har varit här och tittat. Det är också ett kanonläge, säger fastighetsmäklare Marcus Axbo, Växjö.

Anbudsgivningen har nu börjat så smått. Marcus Axbo tror processen kommer att bli kort. Ambitionen är att den ska vara avklarad redan nästa vecka.

– Utgångspriset är ungefär som för en villa i Växjö. Detta är dock ett speciellt hus och det krävs lite mer eftertanke hos en köpare. Jag vet heller inte budens nivå ännu.

Ägaren Lessebo-Hovmantorps pastorat ska också godkänna försäljningen.

– Vårt krav är en seriös köpare som tar väl hand om huset. Vårt beslut måste tas vid ett extrainkallat kyrkofullmäktige, säger Yngve Persson.

PRÄSTGÅRDARNA

Lessebo-Hovmantorp pastorat

Ekeberga: Såldes 2006, 950 000 kronor.

Lessebo: Såldes 2007, 1,2 miljoner kronor.

Hovmantorp: Till salu för två miljoner kronor.

Ljuder: Ägs av kyrkan. Hyrs ut till två av pastoratets komministrar och är inte till salu.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons