Annons

Tomter i Ekebacken får vänta när kommunen satsar i Hovmantorp

Exploateringen av sjönära tomter i Ekebacken, Lessebo ligger på is då kommunen storsatsar på nya tomter i Hovmantorp.
Lessebo • Publicerad 26 juni 2014
Foto: 

För ett drygt år sedan pekade Lessebo kommun ut tio sjönära områden som lämpliga för sjönära bebyggelse. Bland dem Ekebacken och östra Djurhult, Lessebo, Östersjö, Kosta samt Strömbergshyttan. Men politikerna har inte prioriterat arbetet med dessa områden.

– Vi har bestämt oss för att satsa på Hovmantorp först och lägga kampanjandet och krutet där, säger kommunalråd Monica Widnemark (S).

Annons

Hon kan inte spå hur långt i framtiden en exploatering av Ekebacken kan bli aktuellt. Att dra fram vatten, avlopp och vägar är en lång och kostsam process.

När det gäller östra Djurshult finns där sedan många år flera tomter till försäljning.

– Det är jättesvårt för människor att få lån till nybyggnation, bankerna kräver en stor egen insats. Så snart du sätter nyckeln i ett nybyggt hus förlorar det i värde och du får aldrig pengarna tillbaka, säger Monica Widnemark.

Suget efter tomter är litet i Lessebo eftersom det finns ett utbud av befintliga hus.

– Det är enklare att sälja tomter i Hovmantorp. Med närheten till Växjö betalar människor en miljon kronor extra. Det blir spännande att se vilka priser mäklaren kan få ut i Oxnabben, säger Monica Widnemark.

En vision kommunalrådet ser för Ekebacken kan vara att göra tomterna exklusiva och stora, kanske på tvåtusen kvadratmeter, och lansera området som boende på landet med närhet till Lessebo.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons