Annons

Trafiken leds om i Kosta under cykelloppet

Utanför Kosta Boda Art Hotel sker starten för cykelloppet Glasrikeresan i morgon lördag. Under dagen leds också trafiken om på andra gator för ett bilfritt start- och målområde.
Lessebo • Publicerad 26 augusti 2010
Arrangören Magnus Elgquist och hans assistent Michael Rasmusson vid platsen för start och mål vid cykelloppet Glasrikeresan nu på lördag.
Arrangören Magnus Elgquist och hans assistent Michael Rasmusson vid platsen för start och mål vid cykelloppet Glasrikeresan nu på lördag.Foto: Sif Erlandsson

– Efter starten på Stora vägen nära glasbaren kör cyklisterna rakt fram och norr ut mot Lenhovda, säger arrangören Magnus Elgquist, velo.se.

De 19 kilometerna dit kör cyklisterna på breda väg 28, med möjlighet för eliten att dra ifrån på asfalten. Resten av den 22 mil långa cykelrundan i två loopar går dock till stora delar på mindre vägar. På vägen passeras nio glasbruk där servicedepåer är placerade.

Annons

Loppet är ett lopp för både elit och motionärer, där de senare kan välja det kortare loppet Glasrikeresan Light på tolv mil. Tvåmilsloppet Transjö tur och retur fick ställas in på grund av för få anmälda.

– Lightvarianten är dock mycket populär och har lockat deltagare från hela Sverige, säger Elgquist.

De sammanlagt närmare 500 cyklisterna kommer med andra ord att delta i en tävling där fältet lär bli rejält utdraget under dagen. Lokala flaggvakter ska se till att rätt väg tas och polis kommer att övervaka arrangemanget på olika ställen.

Mest trängsel blir det förstås i området vid Kosta Boda Art Hotel/Kosta Outlet. Där är både start, varvning och mål förlagt. Direkt efter loppet serveras deltagarna kroppkakor på den stora parkeringen bakom outleten.

Flygblad med trafikinformation har delats ut i trakten. Hela Stora vägen i Kosta är enkelriktad i norrgående riktning under hela lördagen. Gatan stängs också av helt i samband med varvning och målgång för eliten. Själva målområdet är avstängt för trafik hela dagen. Avstängningarna berör även länstrafikens bussar där vissa omläggningar av turerna sker i samband med cykelloppet.

När det gäller de mindre vägarna i Glasriket vädjar arrangören om att bilkörningen minimeras där under dagen. Framför allt önskas mindre trafik i motsatt färdriktning på grusvägar, allt för att olyckor ska undvikas. Vägar det gäller är i Lessebo kommun Fagereke-Hässle-Fetebo, Skruv-Gåsamåla-Sibbamåla, Visjön via Tvärskog och Ulvaskog–Grönahult–Karlsmåla.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons