Annons

Uppsagd personal får inget omställningsstöd

Fack och personal ville att Sweden Recycling skulle ta sitt moraliska ansvar och hjälpa till med omställning. Men när tio av 16 anställda sägs upp sker det strikt enligt avtal.
Lessebo • Publicerad 31 oktober 2012

Konsulten Lars Eriksson, Acepro, håller i uppsplittringen av Sweden Recycling på Stockholm, Tyskland och Hovmantorp. Han erbjöd sex anställda betald flyttning, ersättning för dubbel bosättning i tre månader och en extra månadslön om de följde med till Stockholm. Men bara en nappade. Lokalt får fem personer fortsatt anställning, fyra som ska serva tandläkarna och en teknisk chef.

Men tio av 16 anställa sägs upp på grund av arbetsbrist. De hade hoppats på en premie för att ”jobba in i kaklet” och lära upp nyanställda i Stockholm samt på bidrag till vidareutbildning. Arbetsgivaren nappade inte.

Annons

– Man har visat lite förståelse för anställda som av familjeskäl inte kan flytta med till Stockholm och får svårt att hitta likvärdiga anställningar, arbetsuppgifter och anställningsvillkor, säger Rickard Levin, Sveriges Ingenjörer.

Han uppger att ingen arbetsbefrielse utgår under den lagstadgade uppsägningstiden. Mark Johansson, Unionen, uppger att undantag kan ske på vissa villkor. Samma uppfattning har konsulten Lars Eriksson. Denne framhåller liksom Mark Johansson möjligheten för tjänstemän av få hjälp av Trygghetsrådet med utbildning och att starta eget.

– Vi kan hjälpa till med CV-granskning och studiestödspengar. Medlemmarna får dessutom via försäkring ut 80 procent av lönen som överstiger A-kassans inkomsttak på 18 700 i 150 dagar, säger Mark Johansson.

Han hade hoppats på mer av företaget.

– Men viljan fanns inte.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons