Annons

Vida Papers konkurs stod Swedbank dyrt

Satsningen på Vida Paper blev en dyr affär för långivaren Swedbank och ägaren Vida AB.
De förlorade 78 miljoner kronor respektive minst 150 miljoner.
Lessebo • Publicerad 25 november 2014

Nästan två år efter konkursen för Vida Paper har advokat Bertil Stridh, Värnamo, lämnat ett förslag till utdelning. Den största fordringsägaren var Swedbank. Med pantbrev som säkerhet fick banken ut 64,7 miljoner av de 142,9 miljoner som den hade att fordra.

Adokatfirman Glimstedt fick full betalning, 1,14 miljoner, för advokat Eric Edströms insatser under rekonstruktionsförsöket som föregick konkursen.

Annons

Lessebo Åkericentral fick också full betalning för sin fordran på 3,2 miljoner genom att företaget hade pant i last.

Ytterligare 53 företag fick ut full ersättning för fordringar som uppkom under rekonstruktionsförsöket. Då ska allt i princip betalas kontant, men praxis tillåter avvikelser av praktiska skäl. Mest att fordra hade Vida AB och Vida Energi AB med tillsammans 9,0 miljoner.

Konkursen innebar också att 185 leverantörer förlorade omkring 50 miljoner kronor på fordringar som uppkom innan rekonstruktionsförsöket inleddes.

Den beloppsmässigt största förloraren var dock Vida AB som brände 150–200 miljoner på pappersbruket i Lessebo genom investeringar och täckta förluster sedan köpet 2006.

Vida Paper hade förlorat 86 miljoner på fem år. När det sjätte gick mot ett minus på 27 miljoner och Swedbank inte tyckte att Vida bjöd till sade banken upp krediterna.

Ett rekonstruktionsförsök misslyckades och en satsning med nya ägare slutade i konkurs. Men i stort sett samma ägare kom tillbaka och driver sedan snart ett år pappersbruket med kring 100 anställda.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons