Annons

Visades i Ryssland

Gunnel Holmér vid Sveriges glasmuseum i Växjö vurmar för Dukat-serien, och i synnerhet för den största versionen som fick smeknamnet Tsarens skål.
Lessebo • Publicerad 9 januari 2012
Glaskännare Gunnel Holmér, Smålands museum.
Glaskännare Gunnel Holmér, Smålands museum.Foto: 

Den beställdes av det ryska hovet i S:t Petersburg under den siste tsaren Nikolaj II:s tid. Tsarfamiljens exemplar prydde sin plats i det enorma Vinterpalatset fram till ryska revolutionen 1917.

– Det är ofta svårt att fastslå vem som är formgivare till slipat glas från den här tiden, men vi vet att bröderna Ferdinand och Wilhelm Stude på Kosta glasbruk var de första som slipade skålen. Kanske var det också de som utarbetade det intrikata slipmönstret.

Annons

Bröderna Stude växte upp i Finland och lärde sig slipkonsten i just S:t Petersburg.

– Den största skålen visades på Stockholmsutställningen på Djurgården 1897. Då var den det finaste glassverige kunde erbjuda.

Enligt Gunnel Holmér har intresset för slipat glas ökat på sistone – lite ironiskt med tanke på att merparten av sliparna på Orrefors glasbruk fick lämna sina jobb förra året.

– Vi har ju Tsarens skål även i Växjö och vid den stannar alla lite längre.

Hur värderar du Tsarens skål?

– Den representerar en tid då slipat glas var högsta mode, och hantverket är makalöst. Samtidigt är den intressant eftersom den är gjord av äkta blykristall med upp till 30 procents bly. Även om man rent hantverksmässigt skulle kunna slipa en sådan skål i dag går det inte att få samma lyster eftersom sammansättningen av kristallen är annorlunda i dag.

2003 ansvarade Gunnel Holmér för en utställning av svenskt glas på konstmuséet Eremitaget i S:t Petersburg, där tsarernas residens Vinterpalatset ingår. Kostas exemplar av Tsarens skål prydde utställningskatalogens framsida.

– Det var noga att det var Kostas ex, alltså det vi ser här, som var med på utställningen. Under tiden glaset visades i S:t Petersburg stod muséets exemplar i Kosta eftersom så många kom dit för att se skålen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons