Annons

Visjögården boende för asylsökande

Visjögården blir tillfälligt boende för asylsökande. 98 platser skapas med inflyttning efterhand under våren.
Lessebo • Publicerad 30 mars 2012

-Migrationsverket efterlyste genom offentlig upphandling platser för tillfälligt boende, och vi lämnade ett bud. Allt är inte riktigt klart ännu, anbudet kan överklagas fram till den 10 april, säger biträdande regionchef Mikael Josefsson, Attendo Individ och Familje.

Attendo drev fram till juli 2011 behandlingshem på Visjögården, belägen mitt ute i skogen en halvmil norr om Kosta. Under hösten bjöds den före detta skogskolan och konferensgården ut till försäljning via mäklare.

Annons

-Anläggningen är fortfarande till salu, säger Josefsson.

Migrationsverket beräknar att 31 000 personer kommer att ansöka om asyl i år. Behovet av tillfälligt boende är därför stort. Hittills har 1 220 platser handlats upp runt om i Sverige. Anläggningar som den i Visjön hyrs när det är brist på lägenheter framhålls i den skrivelse som Migrationsverket skickat till Lessebo kommun.

-Varken Migrationsverket eller Attendo har varit i kontakt med kommunen. Vi vet inte mer än det som står i brevet vi fått. Nu hoppas jag att Attendo vill föra en dialog med oss så vi vet vad som gäller, säger kommunalråd Monica Widnemark (S).

Ansvarig för verksamhetens innehåll kunde inte nås under torsdagen. Informationen om upphandlingen kommer från Migrationsverkets enhet i Alvesta där mottagningschefen heller inte fanns tillgänglig för kommentarer. I skrivelsen framhålls dock att det för kommunens del eventuellt kan bli tal om att ordna skolgång för asylsökande barn. Hälsoundersökningar via landstinget blir också aktuellt.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons