Annons

Yrkesvux krymper rejält

Tre av fyra bidragskronor försvinner från den yrkesinriktade utbildningen för vuxna på gymnasienivå. Resultatet är att Lessebo inte kommer att anta en enda ny elev under året.
Lessebo • Publicerad 28 januari 2012
går mot en skral framtid? Pia Dahlberg, rektor Lessebo utbildningscenter, och Helena Kastrup, studievägledare. Foto: Andreas Larsson
går mot en skral framtid? Pia Dahlberg, rektor Lessebo utbildningscenter, och Helena Kastrup, studievägledare. Foto: Andreas LarssonFoto: 

Regeringens satsning på yrkesinriktad utbildning för vuxna på gymnasienivå, yrkesvux, håller på att fasas ut. För Lessebos del har det statliga bidraget minskat från 18 helårsplatser förra året till 4,5 i år.

– Vi har redan fler elever intecknade för 2012 än vad som täcks av bidraget, berättar Pia Dahlberg, rektor för Lessebo utbildningscenter.

Annons

Anledningen är att 18 elever går utbildningar sträcker sig över årsskiftet. Yrkesvux kommer att kosta kommunen ungefär en halv miljon kronor i år. Därför antas inga nya elever, utan de som är intresserade ombeds vänta till 2013 då det eventuellt finns plats för dem.

Yrkesvux infördes för tre år sedan och vänder sig till dem som saknar gymnasieutbildning eller som har behov av att byta yrke. Lessebo köper sina utbildningsplatser, de allra flesta inom omvårdnad, från bland annat Växjö, Tingsryd och Emmaboda.

– Yrkesvux har gett många människor chansen. Att omskola sig, för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden och för unga att komma ur långtidsarbetslöshet, säger Pia Dahlberg.

Till viss del har behovet av utbildningen minskat eftersom lågkonjunkturen är förbi. Men arbetslöshet är ett fortsatt problem och invandrare behöver fortfarande komma in på arbetsmarknaden, menar rektorn.

– Inom vården i kommunen finns många som saknar formell utbildning och som därför inte får fast anställning, tillägger Helena Kastrup, studievägledare.

Det kunde dock ha varit ännu värre, erkänner Pia Dahlberg. Tanken var bidraget skulle ha försvunnit helt vid årsskiftet. I sista minuten beslutades dock att kommunerna skulle få pengar även 2012.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons