Annons
Nyheter

21 bostadspolitiker – vem tjänar på det?

De allmännyttiga bostadsbolagen i Växjö styrs av 21 politiker. Jo, ni läste rätt, tjugoen politiker.
Nyheter • Publicerad 9 december 2010
Växjöhems styrelse är dyrast av de allmännyttiga bostadsbolagen i Kronobergs och Jönköpings län.
Växjöhems styrelse är dyrast av de allmännyttiga bostadsbolagen i Kronobergs och Jönköpings län.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: 
Daniel Hagberg och Lars Edqvist.
Daniel Hagberg och Lars Edqvist.Foto: Urban Nilsson

Som om det inte räckte ingår de tre i moderbolaget Växjö kommunföretag AB som har ytterligare sju politiker i styrelsen.

Vem tror att alla dessa politiker är till gagn för hyresgästerna? Bo Frank?

Annons

Nyligen avslöjades att Växjöhems styrelse är dyrast av de allmännyttiga bostadsbolagen i Kronobergs och Jönköpings län. Det kan tyckas som det inte är det enda problemet i sammanhanget.

De kommunala bolagen Hyresbostäder, Växjöhem och Vidingehem har var sin styrelse med sju ledamöter i varje. De har dessutom tre verkställande direktörer, tre marknadschefer, tre ekonomichefer, tre webbplatser, gör tre årsredovisningar och har tillsammans ett gäng revisorer.

Vi är helt övertygade om att alla dessa är kompetenta och gör ett bra jobb.

Däremot är vi inte lika övertygade om att det är ett ekonomiskt rationellt sätt att sköta verksamheten. Det finns i Sverige väl fungerande allmännyttiga bostadsbolag som är större än dessa tre tillsammans.

De tre bolagen i Växjö kommun gör bra saker som att stötta bra sociala projekt för hyresgästerna och utveckla energisnåla lösningar. Det finns rimligen inget som hindrar att de fortsätter göra bra saker, även om de vore två bolag i stället för tre, med en betydligt mindre överbyggnad.

Demokrati är bra och måste få kosta kanske någon invänder.

Javisst, absolut! Demokratifrågan – att engagera fler medborgare i de politiska frågorna – är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Vi behöver fler engagerade och nytänkande människor i politiken.

Vi har väldigt svårt att tro att demokratin gynnas av att det sitter 21 kommunpolitiker och beslutar om de offentligt ägda bostäderna i Växjö kommun.

Under den gångna mandatperioden har frågan om att slå samman två av bolagen utretts, men det blev inget av det. Enligt ryktet för att några politiker i Alliansen skulle bli ledsna om de förlorade sina uppdrag. Om det är så skadar det snarare demokratin.

Den 13 december 2007 var en utredning klar. Den förordade en sammanslagning av Växjöhem och Hyresbostäder. Det finns logiska skäl att genomföra sammanslagningen:

Annons

Kommunen får ett bostadsbolag för Växjö stad, och Vidingehem blir kvar som ett bolag för orterna utanför centralorten.

Hyrorna skiljer sig mellan Växjöhem och Hyresbostäder för likvärdiga lägenheter, så kan vi inte ha det.

Men det har inte blivit någon sammanslagning. Om man är konspiratoriskt lagd kan man ana att det beror på att politikerna värnar mer om sina egna inkomster än om hyresgästerna. Eller varför väntar du Bo Frank?

Rationalisera nu! Använd de pengar som blir över när antalet politiker och chefstjänstemän har bantats till att göra ännu mer bra saker för hyresgästerna!

Daniel Hagberg sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som representant för Miljöpartiet de gröna i Växjö. Tillsammans med sin partikollega Lars Edqvist, ersättare i kommunfullmäktige, skriver han en debattartikel och ifrågasätter varför det är så många bostadspolitiker. Ju fler kockar...?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons