Annons
Nyheter

61 miljoner kronor som försvann

Den borgerliga alliansen i Växjö har lämnat sitt budgetförslag. Man påstår att man gör en satsning med 61 nya miljoner kronor till skolan. Jag har bestämt mig för att göra en granskning av detta påstående. I stället för att titta på hela budgeten sätter jag fokus på vårt viktigaste ansvarsområde, skriver Carl-Olof Bengtsson (S).
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014

Den nya utbildningsförvaltningen ska direkt spara 10 miljoner kronor. Så då är anslagsökningen redan nere i 51 miljoner. Det är inte fel att söka effektiviseringar,men det bästa är att sådana får komma undervisningen till del.

Under innevarande år har skolan fått ett tilläggsanslag på 20 miljoner kronor för att bland annat möta den kraftiga efterfrågan på nya förskoleplatser på grund av befolkningsökning och höga födelsetal samt barngruppernas storlek. Dessa 20 miljoner behövs givetvis också 2015 , men i alliansens budgetförslag ingår de i de 61 miljonerna. Alltså återstår 31 miljoner för ny verksamhet under nästa år.

Annons

Men det slutar inte där. Budgetförslaget tar också upp ett statsbidrag på 35 miljoner till skolan som en intäkt. Denna intäkt ingår i den uttalade ökningen på 61miljoner. Om detta statsbidrag kan sägas att det saknas både regeringsbeslut och givetvis riksdagsbeslut så intäkten för skolan är osäker. Vidare förefaller alla politiska partier vara av den uppfattningen att eventuella statsbidrag knyts till att kommunen gör nya åtgärder för att erhålla statsbidraget. Man kan inte använda eventuella statsbidrag för att finansiera nuvarande verksamhet.

Vad är vi då? 61-10-20-35?= -4 Skolan i Växjö har fyra miljoner mindre att röra sig med 2015 än man har under innevarande år. Är detta verkligen möjligt. Ja så läser jag budgetens egna siffror. Det är konsekvensen med tilläggsanslag och förhoppningar om nya statsbidrag som tecknas in i förväg.

Det som är riktigt allvarligt är ju att befolkningen och födelsetalen fortsätter att öka. Att så sker är ju positivt, men det ställer ju krav på nya satsningar på utbyggd förskola. Barngrupperna måste minska. Även grundskolans elever ökar och skolresultaten faller varför både kvantitativa och kvalitativa satsningar måste ske. Snart börjar också gymnasieskolans elevantal åter öka.

Det är något märkligt med alliansens skolbudget. Vet dem vad dem gör eller är det bara slarv? Jag har redovisat hur jag läser deras budget. Om alliansen har alternativa tolkningar hoppas jag att de redovisar dessa.

I en senare artikel skall jag granska alliansens besparing på 25 miljoner de närmaste åren på skolbarnens och de äldres måltider.

Carl-Olof Bengtsson (S).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons