Annons
Nyheter

Äldrelots för ökad livskvalitet

Att antalet äldre ökar i Växjö är ett välkänt faktum. Att antalet mycket gamla människor ökar ännu mer är kanske inte lika välbekant.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
Antalet äldre ökar i Växjö, skriver artikelförfattarna. Foto: JESSICA GOW/TT
Antalet äldre ökar i Växjö, skriver artikelförfattarna. Foto: JESSICA GOW/TTFoto: 

Fler och fler människor får uppleva inte bara sin 80-årsdag, utan också sin 90-årsdag. Detta är naturligtvis i grunden oerhört positivt, men det för med sig ett ökat behov av stöd för att ge de äldre den livskvalitet de så väl förtjänar.

Kommunen erbjuder många olika stödinsatser för äldre, det gäller anpassade bostäder, hemtjänst, färdtjänst, anhörigstöd etcetera.

Annons

Pensionärsorganisationerna, kyrkan, föreningar och andra frivilligorganisationer utgör ett värdefullt komplement. Likväl är det många, alldeles för många, som inte får möjlighet att ta del av de stödformer som finns.

Varför? Ja, en viktig sak är att man inte vet vilka stödinsatser som finns att få, och hur man ska göra för att komma i kontakt med dessa. Här finns det stora brister.

I vårt handlingsprogram för Växjö kommun har vi från Centerpartiets sida skrivit in att vi vill föra in äldrelotsar, som ska samordna, stödja och underlätta vardagen för både äldre­ och anhöriga.­ Vi menar att äldrelotsen­ ska vara en kommunal funktion, som skapar ett stort nätverk där alla som i?dag bidrar med olika insatser finns med, och där äldrelotsens funktion är att se till att kontakter skapas mellan den äldre och den funktion som kan vara rätt för individen.

Hur äldrelotsens funktion i detalj ska organiseras vill vi diskutera och komma överens om med övriga intressenter i nätverket.

I vår vision ser vi en äldrelots som kan nås via ett enkelt och välkänt telefonnummer på samma sätt som SOS och sjukvårdsrådgivningen. Den äldre som lyfter telefonen och slår numret ska lotsas till rätt instans, liksom den anhörige som ringer för sin äldre släktings räkning eller grannen som ser att någon äldre ­i grannskapet sannolikt är i behov av hjälp.

Det är ju ingen hemlighet att allt fler äldre lever i relativt stor ensamhet. När livspartnern går bort, när barnen bor långtbort och det blir allt glesare mellan besöken, kan ensamheten bli tung och svår. Inte minst gäller detta för äldre som bor på landsbygden, och saknar stadens normala liv och rörelse.

En äldrelots som har ambitionen att samordna de många stödformer och insatser som finns på ett obyråkratiskt sätt, utan myndighetsfunktion, skulle kunna vara av stort värde och sannolikt bidra till ökad livskvalitet och bättre hälsa för många.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons