Annons
Nyheter

Alla elever ska garanteras det stöd de behöver

Jag vill skapa en skola som ser alla och glömmer ingen­ och där det som spelar­ roll är vart du vill, inte var du kommer ifrån, skriver Anna Tenje (M) i en kommentar till Vi satsar på skolan av Åsa Karlsson-Björkmarker och Ola Gustafsson den 5 november.
Nyheter • Publicerad 17 november 2014

Målet för skolan i Växjö är glasklart. En skola där inget barn hålls tillbaka och där inget barn heller lämnas efter. Bara när skolan till­varatar alla barns förmågor och potential ges alla samma chans att bli sitt bästa­ och nå sina drömmar. Jag vill skapa en skola som ser alla och glömmer ingen­ och där det som spelar­ roll är vart du vill, inte var du kommer ifrån.

Särskilt stöd och hjälp ska ges tidigare till de barn som behöver det. Att prioritera fler special­lärare och färre barn i barngrupperna i förskolan är några exempel för att uppnå detta.­

Annons

Femklövern inför nu dessutom en läsa-skriva-räkna-garanti, där varje elev granteras det stöd och de insatser eleven behöver för att kunna läsa, skriva och räkna innan årskurs tre är slut, för att säkerställa att alla får den hjälp de behöver.

Socialdemokraterna lyfter i sin debattartikel den 5 november, att de hoppas att vi i den blågröna­ femklövern gör det bästa av de pengar­ som regeringen föreslår i sin budget till olika skolsatsningar.

Först och främst måste jag poängtera att det är betydligt mindre pengar­ som nu kommer kommunerna till del än vad S-regeringen utlovat. Men givetvis ska vi göra det bästa med pengarna,­ något annat vore väl otänkbart.

Skillnaden mellan Femklövern och den rödröda oppositionen är snarare att vi har ett tydligt fokus på kunskap och innehåll när oppositionen envisas med att se till form.

Vi prioriterar mindre barngrupper i förskolan, läxhjälp för alla och fler speciallärare inte nattis, 30-timmars förskola för barn till föräldra­lediga och arbetslösa, allmän ­förskola från två år eller kläder till personal.

Men jag vill återigen nämna det som social­demokraterna glömde att ta upp i sin artikel nämligen att Stefan Löfvens vallöften inte stämmer överrens med den budget­ han nu har presenterat.

Det blev precis som vi förutspådde, S lovade allt till alla i valrörelsen och nu kan de inte infria sina vallöften. Vi i femklövern har därför beslutat att skjuta­ till extra pengar till Utbildningsnämnden för att täcka upp för de minskade stats­bidragen. Pengar­ vi förutom det ovan nämnda kan använda till höjd elevpeng, ut­ökad undervisningstid i matematik, fler förstelärare och obligatoriska hälsosamtal med fokus på psykisk ohälsa.

Den blågröna fem­klövern kommer fortsätta med att investera i mer kunskap. Vi kommer prioritera det som ger fler barn och unga möjlig­heten att klara skolan och bli sitt bästa.

Om Socialdemokraterna följer den inslagna vägen från valrörelsen och väljer att lägga pengar på det som inte har fokus på kunskap kommer vi fortsätta att ifrågasätta detta.

Anna Tenje (M)

Tillträdande ordförande utbildningsnämnden

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons